Fransa’da işçiler ayaklandı

Fransa’da başta demiryolları çalışanları olmak üzere işçiler grev yaptı ve sokaklara çıktı. Paris’te çatışmalar yaşandı.

Ülkede genel grev nedeniyle çok sayıda tren çalışmadı. Hükümetin demiryolu sistemindeki reform projesine karşı sendikalar toplu ulaşım ağlarında grev yaptı. Hızlı tren, şehirler arası ve banliyöler arası trenler, büyük oranda aksadı. Hükümet demiryolları kuruluşu SNCF’de bu yazdan önce derinlikli bir reform planlıyor.

Diğer kamu sektörlerinde de “kara gün” yaşandı. Memur sendikaları, kamu fonksiyonlarında yapılmak istenen reforma karşı hemşireleri, hastane doktorlarını ve eğitimcileri sokaklara çağırdı.

Ülke genelinde 180 dolayında merkezde protesto gösterileri düzenlendi. Kamu sektörünü temel yedi sendikası (CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP ve CFE-CGC) özelikle alım gücünün yükseltilmesini istiyor.

Nantes kentinde 10 bin kişi, Lyon’de 15 bin kişi sokaklara çıkarken en büyük katılım Paris’te gerçekleşti. Sendikalar onbinlerce kişinin katılımını bekliyor. Yürüyüşün başında polis ile eylemciler arasında çatışmalar da yaşandı. Fransız medyasının internet sitelerinde canlı takip ettiği genel greve katılanlardan bazıları “bu bir ayaklanma” derken, CGT sendikasının bir üyesi de “Eğer hükümet bu reformları geçirirse, herkese saldırmakta özgür olacağı hissine kapılacak” diye uyardı.

Lise ve üniversite öğrencileri de greve katıldı. Paris’te en az 13 lise bloke edildi. Paris’teki Sorbonne Üniversitesi ve diğer bir çok kentteki üniversitelerde de öğrenci işgaller nedeniyle eğitim durdu. Öğretmenler greve katılırken, kreşler de kapılarını kapattı.

Memurların 10 Ekim’deki bir önceki eylemlerine CGT sendikasına göre 400 bin kişi katılmıştı.