Fransa’da havayolları yine grevde

Fransa Havayolları’nda çalışanların hak taleplerine yönelik müzakereler dün yeniden başlarken, grevler nedeniyle bugün uçuşların üçte bir oranında iptal edildiği duyuruldu.

Fransız Havayolları Şirketi AirFrance çalışanlarının yüzde 6 maaş zammı talebine karşılık şirket, yüzde 2’lik zam ile 3 yıllık bir sürede toplamda yüzde 5 zam teklif etmişti.

Sendikaların yapılan öneriyi kabul etmemesi üzerine daha önce planlanan grevlerin bugün de devam edeceği duyuruldu. Pilotların üçte birinin ve diğer çalışanların ise beşte birine yakınının katılacağı grev nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi.

Grevler nedeniyle uzun mesafeli uçuşların yüzde 45’i, orta mesafeli uçuşların ise yüzde 35’i iptal edildi. Kısa mesafeli uçuşların ise beşte bir oranında iptal edildiği belirtiliyor.

AirFrance’ın teklifine karşılık sendikaların oluşturduğu heyet, bu ay içinde yüzde 3,8 ve Ekim’de yüzde 1,3 olmak üzere yüzde 5,1’lik bir zammı kabul edebileceklerini duyurmuştu. Ancak bu da şirket tarafından reddedildi.

Bugün ve yarın da yapılacak grevlerle birlikte haftalardır süren iş bırakma eylemlerinin şirkete en az 200 milyon euro maliyetinin olduğu savunuluyor.