Fransa'da grevler ve eylemler artarak devam ediyor

Fransa'da hükümetin yeni reform paketlerine karşı grevler giderek ağırlaşıyor. Fransa genelinde bir çok sendikanın öncülüğünde yapılan eylemler hükümetin açıklamaları ile daha da ağırlaşıyor.

Demir yolları, hava yolları, sağlık ve eğitim alanlarında yapılan grevler Fransa'da hayatı olumsuz etkilerken, dün ülke genelinde 130 kentte eylemler düzenlendi.



Yine Fransa genelinde onlarca üniversitede işgal eylemleri devam ederken, sendikalar, öğrenciler, anti kapitalist örgütler ve anarşistler sokaklara indi.

Başkent Paris'te ise on binlerce kişi hükümetin yeni reformlar paketini protesto etti. Paris'te yapılan eylemde polisin yoğun gaz kullanmasına eylemciler karşılık verdi ve yürüyüş boyunca birçok yerde çatışma yaşandı. CGT sendikasına göre Paris’teki eyleme 65 bin kişi katılırken, polise göre ise 5 bin kişi eylemdeydi.

Birçok kentteki eylemlerde polisin yoğun önlem aldığı görülürken, özellikle üniversitelerin çevresine polis yığıldığı bildiriliyor.

Fransa'da grevlerin 1 Mayıs dünya işçi ve emekçiler günü ile birlikte dahada yaygınlaşacağı belirtiliyor.

Hükümet, hafta içinde Ulusal Meclis’ten geçirdiği bir tasarıyla kamuya ait demiryolu şirketi SNCF’ye 2020’den itibaren alınacak çalışanların haklarını kısmayı planlıyor. Ayrıca bölgesel tren seferlerinin rekabete açılmasıyla da, önemli bir kamu hizmetinin daha altı oyulacak.