Fransa’da genel seçimler öncesi solda birlik somutlaşıyor

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 20’nin üzerinde oy alan radikal sol La France insoumise (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, genel seçimlere doğru iki sol parti ile anlaşma sağladı.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 20’nin üzerinde oy alan radikal sol La France insoumise (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, genel seçimlere doğru iki sol parti ile anlaşma sağladı. 

İlk anlaşma, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) ve çevreci parti EELV arasında yapıldı. 

YENİ EKOLOJİK VE SOSYAL HALK BİRLİĞİ

Salı günü Fransa Komünist Partisi (PCF), “Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği” ittifakına katıldı. 

PCF yaptığı yazılı açıklamada, “çoğulluklarına ve özerkliklerine saygı duyarak iddialı bir program temelinde birleştirmek” birleşmek istediklerini vurguladı. 

PCF Ulusal Sekreteri Fabien Roussel, Twitter üzerinde “3 Mayıs 1936'da Halk Cephesi yasama seçimlerini kazandı. 3 Mayıs 2022'de Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği’nde bir araya geliyoruz” dedi. 

ANLAŞMA NOKTALARI

France Insoumise ile PCF birçok nokta üzerinde anlaşmaya vardı: Asgari ücret 1400 euro net, 60 yaşında emeklilik, fiyatların dondurulması, ekolojik planlama.

İki parti arasındaki anlaşmada nükleer çıkış konusuna değinilmedi. Komünist Parti, nükleerden hemen çıkmanın pratikte mümkün olmadığını düşünerek karşı çıkıyor. 

LFI ve EELV arasındaki anlaşmada ise nükleer santrallerin kapatılması konusu yer alıyor. 

MELENCHON BAŞBAKAN OLACAK

Partiler arasındaki anlaşma, ulusal mecliste solun çoğunluğu elde etmesi ve Jean-Luc Melenchon’un başbakan olarak belirlenmesini amaçlıyor. 

LFI ve EELV, yaptıkları basın açıklamasında, "(Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron'un adaletsiz ve acımasız politikasını sürdürmesini önlemek ve aşırı sağı yenmek için çoğu seçim bölgesinde milletvekili çıkarmak istiyoruz” dedi. 

Yeşiller ve LFI bugüne kadar hiçbir zaman anlaşma sağlamamıştı.  Bu nedenle tarihi bir önem atfediliyor. Sosyalist Parti ile de anlaşma sağlanması halinde 1997’den bu yana ilk kez tüm önemli sol güçler bir araya gelmiş olacak. 

Jean-Luc Melenchon, 10 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 22’ye yakın oyla üçüncü sırada gelmiş ve elenmişti. Aşırı sağcı Marine Le Pen yüze 23,15 oyla, ikinci turda Emmanuel Macron’un karşısına çıkmıştı. Aşırı sağı barajlama adına soldaki oylar Macron’a gitti.

Melenchon, Macron’un seçildiği akşam yaptığı bir açıklamada, "kayıtlı seçmenlerin ancak üçte birinden biraz fazlasının" oyu temelinde "Beşinci Cumhuriyetin en kötü seçilmiş cumhurbaşkanı" ifadesini kullanmıştı. 

Melencon, "Demokrasi bize bir kez daha rotayı değiştirmenin yolunu verebilir, üçüncü tur bu gece başlıyor" diyerek genel seçimlere işaret etmişti. 

SON ŞANS OLABİLİR

Melenchon, seçimlerden hemen sonra kendisini sol muhalefetin lideri olarak dayatmayı bildi. Birçok analiste ve medyaya göre, Fransa solu cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ders çıkardı. Bu birlik aynı zamanda Melenchon’un seçilmek için son şansı da olabilir. 

Genel seçimlerde bu kez Macron’un neoliberal bloku, aşırı sağcı blok ve solcu blok karşı karşıya gelecek. Genel seçimler 12 ve 19 Haziran’da iki turlu olarak yapılacak. Solun ittifak halinde seçimlere gitmesi halinde çoğu seçim bölgesini kazanma şansı yüksek görünüyor.