Fransa’da bölgelerden Macron’a ‘merkeziyetçi politika’ uyarısı

Fransa’da bölge meclisleri başkanları, Cumhurbaşkanı Macron’un giderek daha merkeziyetçi bir politika izlemesini kınayan bir bildiri yayınladılar.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölge meclislerinin alanında olan mesleki eğitimlerin özelleştirilmesi başta olmak üzere birçok konuda bölgeleri devre dışı bırakmakla suçlanıyor. Bölgeler, 1982 yılında kurulduklarından bu yana ilk kez bu denli ‘yeniden merkezileştirme’ politikalarının izlendiğini savunuyor.

Ülkedeki 5’i deniz aşırı olmak üzere 18 bölgeden 15’inin yöneticileri ise, Macron’un politikalarına karşı Le Monde gazetesinde bir bildiri yayınladı.

Korsika, Guadeloupe ve kuzeyde yeni oluşturulan Hauts-de-France dışındaki tüm bölgelerin meclis başkanlarının imzaladığı bildiride, 1982’den bu yana ilk kez bu denli merkeziyetçi politikaların izlendiğine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Macron’un ‘yereli anlaması’ çağrısı yapan Bölge Meclisleri başkanları, devletin ‘tek başına karar vermek istediği’ gibi bir izlenim verildiğinin altını çizdiler.

Merkezi devletin yerel yönetimlerin sahip olduğu hızlılık ve innovasyon kapasitesine sahip olmadığını vurgulayan bölge başkanları, mesleki eğitimler, ulaşım ve yol hizmetleriyle yenilenebilir enerjiler gibi alanlarda devletin proje üretme kapasitesinin zayıf olduğunu dile getirdiler.

Normandie Bölge Meclisi Başkanı Hervé Morin’in öncülük ettiği bildiriye Guyane, Centre-Val de Loire, Bretagne, Occitanie, Mayotte, Martinique, Bourgogne-Franche-Comté, Pays de la Loire, PACA, Ile-de-France, La Réunion, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine ve Auvergne-Rhône-Alpes bölgelerinin başkanları imza attı.

Fransa’da yerel yönetim organı olarak belediyeler ve il genel meclislerinin yanı sıra bölgeler de bulunuyor. Merkezi yönetimle iller arasında yer alan bölgeler 1982 yılındaki ‘Ademi-merkeziyet yasası’yla kurulmuştu. En son 2016 yılından bu yana Avrupa kıtasındaki topraklarda 22 olan bölgelerin sayısı, birçok bölgenin birleşmesiyle 13’e düşürülmüş ve birçok bölgenin de adı değişmişti.

Nord-Pas-de-Calais ve Picardie bölgelerinin birleşmesiyle Hauts-de-France adlı yeni bölge kurulurken, Alsace, Lorraine ve Champagnes-Ardennes’in birleşmesi ardından kurulan yeni bölgeye ise Grand-Est adı uygun görülmüştü.