Fransa'da 9. Sarı Yelek eylemi: 80 bin polis harekete geçirildi

Fransa’da Sarı Yelekliler, 9’uncu Cumartesi eylemlerine hazırlanıyor. Hükümet, şiddetli geçeceği varsayımı ile 80 bin polisi harekete geçirdi.

Cumartesi günü yapılacak eylemlerin neye benzeyeceği henüz bilinmiyor. Sarı Yeleklilerden bir kısmı eylemlerin Paris’te yoğunlaştırılmasından yana. Bazıları da sıradışı bir yer olan Cher bölgesindeki Bourges’a odaklanmayı öneriyor.

Sarı Yelekliler eylemlerinin sembolik isimlerinden kamyon şoförü Eric Drouet, Cuma günü düzenledikleri bir eylemler adresin Paris’te “La Défense” semti olacağını duyurdu. Çağrıya Facebook üzerinden 16 bin kişi ilgi duyduğunu gösterdi.

Yetkililer ise, bu Cumartesi yapılacak eylemlerin geçen haftadan çok daha şiddetli geçmesini bekliyor. Paris Emniyet Müdürü Michel Delpuech, CNews üzerinde yaptığı açıklamada, eylemlerin daha radikal geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Cher Emniyet Müdürü BFMTV’de yaptığı açıklamada Bourge kent merkezinde eylem yapılmasını kararname ile yasakladıklarını duyurdu.

Tatil döneminden kaynaklı eylemlerde bir süre düşüş yaşansa da 5 Ocak’ta yapılan 8’inci ulusal eylem gününde 50 bini aşkın kişi bir araya gelerek, organizatörler açısından başarılı geçti. Özellikle Paris’teki eyleme şiddet olayları damgasını vurmuştu.

Paris Emniyet Müdürlüğü, ülke genelinde 80 bin jandarma ve polisin harekete geçirileceğini, bunun 5 bin kadarının Paris’te görevlendirileceğini bildirdi.

Eylemler sadece Paris’le sınırlı olmayacak. Bordeaux, Marseille, Toulouse, Lyon, Strasbourg, Lille, Nantes ve Rennes gibi onlarca kentte Sarı Yeleklilerin sokaklara çıkması bekleniyor. Solidaires sendikası da Sarı Yeleklilerin eylemlerine katılacaklarını bildirdi.