Franco dönemi kayıpları toplu mezarlardan çıkarılacak!

İspanya'da solcu hükümet Franco diktatörlüğü döneminde kaybedilen on binlerce kişiyi toplu mezarlardan çıkaracak bir yasa projesi hazırladı.

Tarihçiler ve kurbanların yakınlarının tahminlerine göre, Franco'nun galip geldiği 1936-1939 İç Savaşı'nda, 100 bini aşkın kişi faşist diktatörün kurbanı oldu.

Franco, İç Savaşı'n ardından 1975'teki ölümüne kadar ülkeyi faşizmle yönetmişti. İç Savaş ve diktatörlük döneminde katledilenler halen toplu mezarlarda bulunuyor.

"Demokratik hafıza" adlı yasa projesi Salı günü Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Yasa tasarısı kapsamındaki araştırmalarda "devletin sorumluluğu" aranacak. Tüm toplu mezarların haritası hazırlanacak ve kurbanların belirlenmesi için bir DNA bankası kurulacak.

Twitter üzerinde bir açıklamada bulunan sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, "Hafıza, adalet ve onarma devletin sorunları olmalı" dedi.

Sanchez, "İç Savaş ve diktatörlük kurbanlarının tanınması için bugün bir adım daha atıyoruz (...) Bugün, yaraları biraz daha fazla kapatıyoruz. Geçmişe daha onurlu bakabiliriz" diye ekledi.

Parlamento'da da onaylanması gereken yasa tasarısı, Franco rejiminin adaleti tarafından İspanyol cumhuriyetçilere yönelik toplu mahkumiyetleri de iptal etmeyi öngörüyor.

Bu çerçevede, İç Savaş ve diktatörlük sırasında işlenen insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma yürütecek bir savcılık kurulacak. Şimdiye kadar 1977 Af Yasası, demokrasiye doğru geçiş süreci adına tüm soruşturmaları engelliyordu.