Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Flaman ve Katalanlar arasındaki dayanışma devam ediyor

Belçika’dan ayrılma yanlısı olan Flamanların İspanya’dan bağımsızlık talep eden Katalan halkıyla ilişkileri geliştirmesi dikkat çekiyor.

Belçika’nın Felemenkçe konuşulan federal Flaman Bölgesi, son aylarda İspanya’dan bağımsızlık referandumu nedeniyle hakkında tutuklama kararı çıkartılan Katalan lider Carles Puigdemont’a sahip çıkmasıyla öne çıkmıştı.

Bağımsızlık taleplerinin güçlü olduğu Flaman Bölgesi’nin Katalonya ile ilişkileri geliştirmedeki son adımı ise, Katalanca’yı İspanyolca ile eşit düzeyde kabul etmesi oldu. Flaman Bölgesi Turizm Ofisi, resmi sayfasında diğer Avrupa dilleri ve İspanyolca’nın yanı sıra Katalanca’yı da kullanma kararı aldı.

Katalanca diğer dillerle birlikte kullanılırken, İspanyolca için daha çok Güney Amerika’da kullanılan ‘Kastilyanca’ teriminin seçilmesi dikkatlerden kaçmadı.

İspanya hükümeti, 1 Ekim 2017’deki bağımsızlık referandumundan taviz vermediği için tutuklama kararı çıkardığı eski Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’a destek veren Flaman Bölgesi’ni suçluyor. İspanya’nın yönelttiği suçlamalar arasında ‘iç işlerine müdahale’ ve ‘ayrımcılığa teşvik’ de bulunuyor. 

27 Ekim 2017’de Katalan Bölgesel Parlamentosu’nun 1 Ekim referandumunun sonucuna dayanarak bağımsızlık ilan etmesi ardından İspanya hükümeti, tüm Katalan kurumlarına el koymuştu. Hakkında ‘devlete isyan’ suçundan tutuklama kararı çıkartılan Puigdemont ise Belçika’ya sığınmıştı. Mart ayında Almanya’da tutuklanan Puigdemont hakkında İspanya’nın yaptığı iade başvurusu Alman mahkemesi tarafından reddedilmişti.