Filistinlilerin BM’deki yetkileri arttırıldı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, gözlemci statüsünde olan Filistinlilere ek yasal yetkiler tanıdı. Buna göre Filistin, 2019’da G-77 başkanlığını da icra edebilecek.

BM Genel Kurulu’nda Salı günü yapılan oylamada Filistinlilere ek yasal yetkiler tanındı. Mısır tarafından önerilen karar tasarısı, 193 üyeden 146’sının oyunu aldı. Üç ülke karşı oy kullandı: ABD, İsrail ve Avustralya. 15 ülke çekimser kaldı ve gerisi oylamaya katılmadı.

Kararın Filistinliler açısından büyük bir sembolik değeri de var. Zira Filistinliler devlet sahibi değil ve ABD yönetimi Filistin-İsrail çatışmasına bir barış planının açıklanmasını sürekli geciktiriyor.

27 Eylül günü BM Genel Kurulu’nda, gerçekte 134 ülkeyi içeren G-77 ve Çin, Filistin’i 2019’da dönemsel başkanlık için seçmişlerdi.

Üye ülkelerin ekonomik çıkarlarını teşvik için kurulan G-77, BM bünyesinde en büyük gelişmekten olan devletler koalisyon olarak önem kazanıyor. G-77 bugün başta bütçe sorunları olmak üzere müzakerelerde ciddi bir güce sahip.

Bu kararın Filistinlilere konuşma, karar tasarılarını sahiplenme ve daha önce olmayan imtiyazlar tanıyor. G-77’nin başkanlığının üstlenilmesi ise Filistinlilerin uluslararası alanda tanınmasını sağlayacak ve Filistin-İsrail sorunu dışında başka şeylerden de konuşabilecek uluslararası bir aktör olarak görülecek.

ABD’nin BM büyükelçisi Nikki Haley, “Filistinliler BM üyesi bir devlet değil, bir devlet bile değil” diye tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Halley, “BM’nin hatasının barış umutlarını sabote ettiğini” savundu.

Filistin’in BM’teki temsilcisi Riyad Mansur, “Bu oylama, çoğulculuğu en iyi şekilde gösteriyor” diyerek memnuniyetini ifade etti.

BM Genel Kurulu, 2017 yılının sonunda aldığı bir kararla ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tek taraflı bir şekilde kabul etmesini kınamıştı.

Eylül sayı sonunda Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbad, BM’nin 183 ülkesinin Filistin devletini tanıdığını belirterek, tüm dünya ülkelerini Filistin’i tanımaya çağırmıştı.

Salı günü oylamanın yapıldığı sırada, aralarında İngiltere ve Almanya’nın da olduğu bir çok Avrupalı ülke oylamanın Filistin’i bir devlet olarak tanımak ile eşdeğerde olmadığını ifade etmişlerdi.