Filistin’de çatışmaların sonu kestirilemiyor

Gazze Şeridi’nde Cuma günü başlayan ve çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirdiği olayların sonlandırılmasına ilişkin umutlar tükenirken, taraflar birbirini suçlamaya devam ediyor.

Cuma günü en az 15 Filistinlinin yaşamını yitirdiği olaylarda, 1400’ü aşkın kişi de yaralanmıştı. Dün de devam eden ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ adlı eylemler esnasında İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

İSRAİL’E GÖRE ORDU SADECE HALKINI SAVUNUYOR

Gazze’nin İsrail’le sınırında başlayan ve kanlı bir biçimde karşılık gören gösterilerin devam etmesi beklenirken, taraflar karşılıklı olarak birbirlerini suçluyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, olayların yaşandığı ve İsrail ile Gazze Şeridi’ni ayıran sınır hattının ‘egemen bir devletle terörist bir örgütü ayıran sınırlar’ olduğu savunuldu. Açıklamada, ordunun halkı savunduğu ve Gazze’yi elinde bulunduran Hamas’ın ‘kendi halkını da tehlikeye attığı’ iddiasına yer verildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, ordunun ‘İsrail’in güvenliğini korumak amacıyla’ göstericilere karşı sert müdahalesinin devam edeceğini duyurdu.

ABBAS: SORUMLU İSRAİL DEVLETİ

Filistin Özerk Yönetimi ise, yaşanan ölümlerin tek sorumlusunun İsrail devleti olduğunu suçlamasında bulundu. Televizyondan halka seslenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in tutumuna karşı Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistin halkını koruması çağrısı yaptığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Cuma günü yaşanan ölümlerle ilgili bağımsız ve şeffaf bir soruşturma çağrısı yaptı. Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada da, sivillerin yaşamını yitirmesine yol açan eylemlerden kaçınılması istendi.