Filipinler Müslüman azınlığa özerklik tanıyor

DAİŞ çeteleriyle savaşın devam ettiği ülkelerden olan Filipinler’de Müslüman azınlığa daha fazla özerklik veren anayasa tasarısının parlamentoya gönderilmesinde uzlaşıldı.

100 milyonluk nüfusunun 5 milyon kadarı Müslümanlardan oluşan Filipinler’de hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Milf) tarafından ortaklaşa hazırlanan tasarı parlamentoya gönderiliyor. Tasarı, önemli bir kısmı Mindanao adasındaki Müslümanların özerk bir bölge içerisinde yaşamalarını öngörüyor.

Önümüzdeki yıl parlamentoda oylanacak tasarıyla, 1970 yılından bu yana devam eden ve en az 150 bin kişinin yaşamına mal olan iç savaşın sonlandırılması hedefleniyor.

Filipinler’de 1996 yılında da benzeri bir özerklik tasarısı kabul edilmiş, ancak bu çatışmaları sonlandırmaya yetmemişti.

MILF’in bağımsızlık fikrinden vazgeçerek 2014’deki devlet başkanı Benigno Aquino ile müzakerelere başlaması ardından Filipinler’deki bazı gruplar DAİŞ’e biat etmişti. Son olarak çetelerin Marawi şehrine yönelik Mayıs sonunda başlattıkları saldırı ve sonrasındaki operasyonlarda 500’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi.