Filipinler’de kiliseye saldırı, en az 17 ölü

Filipinler’de İslamcı grup Ebu Sayyaf’ın kalesi olarak bilinen güneydeki Jolo adasında bir kiliseye yönelik düzenlenen çifte saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Bu saldırı, ülkenin güneyinde Bangsamoro bölgesinin düzenlenen referandum sonucu özerk bölge haline gelmesinden iki gün sonrasına denk geldi. Referandum, Müslüman ayaklanma ile barış süreci çerçevesinde yapıldı.

Kilisedeki ilk bomba, ayin sırasında patlarken, ikinci patlama askeri güçler park alanına geldiğinde gerçekleşti.

5 askeri ve 12 sivilin hayatını kaybettiği patlamalarda en az 57 kişi de yaralandı.

Bölgesel ordu sözcüsü Gerry Besana, AFP’ye yaptığı açıklamada yetkilisi, “Muhtemelen terörist bir saldırıdır. Barış istemeyen insanlar var” dedi. Ulusal polis şefi ise 19 ölü ve 48 yaralıdan bahsetti.

ÖZERKLİKTEN SONRA

Jolo, bir referandumla ilan edilen Bangsamoro özerk bölgesi içerisinde yer alıyor. Filipinler Takımadası çoğunlukla Katoliklerden oluşurken, Bangsamoro’da Müslüman çoğunluk yaşıyor. Referandum ile onlarca yıllık çatışma ardından barışın tesis edilmesi amaçlanıyor.

Müslümanlar 1970’li yıllarda silahlanarak, Filippinler’in özerklik veya bağımsızlık talebinde bulundular. Bu isyan sonucunda 150 bin kişi öldü.

Temel isyancı grup Moro İslami Kurtuluş Cephesi, 2014 yılında hükümet ile bir barış anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma büyük Mindanao adasının bası kısımları ile güney batıdaki adalarda Müslüman azınlığa özerklik öngörüyordu.

Anlaşmaya uygun olarak 2.8 milyon nüfuslu bu bölgede referandum yapıldı. 0.7 milyon kişi, Bangsomoro adıyla yeni bir özerk bölgenin kurulması lehine oy kullandı. Sadece 254 bin 600 kişi karşı oy kullandı.

1990’lı yıllarda başlayan bu süreç Ebu Sayyaf gibi İslamcı örgütleri içermiyor. Bu örgüt ülkenin güneyinde çok aktif. Moro İslami Kurtuluş Cephesi de, hükümetle birlikte bu örgüte karşı savaşıyor.