Facebook ve Instagram’dan ‘Rus işgalcilere ölüm’ çağrısına onay

Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta grubu, kin ve nefrete teşvike ilişkin kurallarını yumuşatarak Rus ordusu ve yöneticilerine yönelik düşmanca mesajlara onay verdi.

AFP’ye konuşan Meta’nın iletişim sorumlusu Andy Stone, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle, normalde 'Rus işgalcilere ölüm' gibi şiddet içeren konuşma kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine karşı hoşgörülüyüz” dedi.

Bir Amerikan düşünce kuruluşu olan Atlantic Council'de yerleşik akademisyen Emerson Brooking’a göre, Meta tarafından yetkilendirilen istisnalar, son derece değişken ve gergin bir duruma uyum sağlama girişimini temsil ediyor.

İnternetteki dezenformasyon konusunda uzman olan Brooking, "Facebook gerçek zamanlı olarak savaş kurallarını yazmaya çalışıyor. Savaş ve şiddet ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır, onları ayırmak imkansızdır” dedi.

Facebook, önerdiği değişikliklerin Rus halkına yönelik olmadığını savunsa da,  Emerson Brooking, yalnızca askeri ve siyasi liderlerin ötesinde Rus halkına zarar verebilecek bir yayılma riski olduğuna dikkat çekti.

Facebook daha önce haziran 2021’de iki hafta boyunca İran dini lideri Ayetulllah Ali Hamaney’e “ölüm” mesajlarına izin vermişti.

Twitter henüz şiddet içeren mesajlara ilişkin kurallarında bir güncelleme yapmadı. Buna rağmen geçen hafta Amerikalı senatör Lindsey Graham’ın Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öldürülmesi için yaptığı çağrı Twitter tarafından halen silinmedi.

Batının aldığı yaptırımlara paralel olarak Fecabook, iktidara yakın olarak değerlendirdiği Rus medyasının hesaplarını kapatmıştı. Moskova da Facebook’u kendi topraklarında yasakladı. Twitter’a erişim de Rusya’da çok sıkılaştırıldı.

Rusya ayrıca askeri güçlere karşı “yalan haber” yayanlara veya Moskova’ya yaptırım çağrılarında bulunanlara 15 yıla varan hapis cezası öngören bir yasayı geçen hafta kabul etti.

Amerikan teknolojisinin temel ayaklarının çoğu Rusya ile bağlantılarını kopardı.  Microsoft ve Apple Rusya’da ürün satışını durdururken, Netflix, Intel veya Airbnb de faaliyetlerini askıya aldı.

Rusya’da artık reklam satmayan Google, perşembe günü yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde paralı uygulamaları da askıya alacaklarını duyurdu.