F-35 projesi: ABD Türkiye'ye alternatif arayışında

Türkiye’nin Rusya’da S-400 füze savunma sistemi alması nedeniyle Washington ile Ankara arasında yaşanan gerilim boyutlanıyor. Washington, F+35 savaş jeti projesinde Türkiye’ye altenatif arıyor.

Reuters ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin F-35 savaş jeti projesinden çıkarılmasının üretim sürecindeki tamamlayıcı rolü nedeniyle sıkıntılı olacağını ama, imkansız olmadığını belirtti.

Adını vermeyen kaynak, Türkiye'nin F-35'ler için yaklaşık 800 parça ürettiğini, ancak bunların sadece bazılarının zor bulunan parçalar olduğuna dikkat çekti.

Aynı kaynak, Türkiye'den alınan bazı parçaların üretimi için başka şirketlerin teklifleri olduğunu sözlerine eklerken, "Türkiye'nin yeri doldurulmaz değil" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer daha önce de ABD’nin Türkiye’ye trilyon dolarlık F-35 savaş uçaklarının teslimatı konusunda yapılan hazırlıkları askıya alabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 konusunda endişeliler. Özellikle Rusya’nın, S-400 füze savunma sistemi ile F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve bu uçakların gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe duyuyor.

Bir süre önce ABD Savunma Bakanlığı'na vekalet eden Patrick Shanahan, Türkiye'nin F-35 programında kalması yönündeki dileğini ifade ederken, bunun yolunun S-400 yerine Patriot füze sistemlerini almaktan geçtiğini söylemişti.

Ankara'dan bu yönlü bir sinyal gelmemesi üzerine ABD’nin F-35 savaş jeti üretiminde uçak gövdesi, iniş takımı ve kokpit göstergelerinin parçalarının üretimini yapan Türkiye'ye gelecekte alternatif aramaya başladığı iddia ediliyor.

Reuters’a göre Amerikalı bir yetkili, Türkiye'ye alternatif aranıp bulunmasının Lockheed Martin yapımı jetlerin üretimini üç ay kadar aksatacağına dikkat çekti.