Etiyopya’da siyasi tutsaklara af

Etiyopya’da geçtiğimiz yıl ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklanan kişilerin de aralarında olduğu onlarca siyasi tutsağın serbest bırakılacağı duyuruldu.

2019 yılı Haziran ayında Amhara Ulusal Hareketi (NAMA) adlı partinin öncülüğünde düzenlenen gösteriler ve meydana gelen saldırılarda yüzlerce kişi tutuklanmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki olaylar hükümet tarafından ‘bölgesel darbe girişimi’ olarak nitelendirilmişti. Olaylarda çok sayıda devlet görevlisi de öldürülmüştü.

AF KARARI ÇIKTI

Hükümetten yapılan açıklamada ise, aralarında NAMA üyelerinin de olduğu 63 siyasi tutsağa yönelik soruşturmaların sonlandırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, soruşturmaların sonlandırılmasıyla birlikte siyasi tutsakların hafta sonuna kadar serbest kalacakları belirtildi.

Karara ilişkin açıklama yapan NAMA Genel Başkanı Belete Molla, üyelerinin tutuklanmasının ‘Amhara milliyetçiliğini zayıflatmayı amaçlayan’ siyasi karar olduğunu söyledi.

Birçok farklı etnik grubun yaşadığı Etiyopya’da Amharaların yanı sıra Sidama halkı da kendi bölgelerinde bağımsız devlet kurmak istiyor.

Hükümetin ‘af’ çıkardığı tutsaklar arasında bağımsızlık yanlısı Sidama militanlarının olduğu da öğrenildi.