Etiyopya’da halklar arası çatışmalar: Yüzlerce ölü

Etiyopya’da iki ayrı halka mensup silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya‘da bu ayın başından beri Oromo ve Somali halklarına mensup gruplar arasında yaşanan çatışmaların büyük can kayıplarına yol açtığı duyuruldu.

Hükümet Sözcüsü Negeri Lencho, ülkenin güneyinde yaşayan iki halk arasında eyalet sınırlarının belirlenmesine ilişkin var olan gerginlikler nedeniyle başlayan çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğünü söyledi. Lencho, çatışmalarda binlerce kişinin de yerlerinden olduğunu kaydetti.

Oromo ve Somali halklarının aynı isimdeki eyaletlerinin sınır kesimi Etiyopya’nın tarım açısından en verimli bölgeleri arasında yer alıyor. İki halk arasındaki anlaşmazlıklar bu ayın başında silahlı çatışmalara dönüşmüştü.

Nüfusu 100 milyona ulaşan ve dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Etiyopya’da Oromolar nüfusun üçte birine yakınını oluştururken, Amhara halkı da yüzde 30’un üzerinde bir nüfusa sahip. Somaliler ise, Etiyopya nüfusunun yüzde 4 ile 5’i arasında bir kısmını oluşturuyor.