ETA sonrası ilk zirvede hedef: Toplumsal barış

Bask Yurdu ve Özgürlük (ETA) adlı hareketin kendisini resmen feshetmesi ardından dün Fransa’da düzenlenen zirveden, Bask ülkesinde yeniden barışmanın önünü açma hedefi çıktı.

1959 yılından 2011 yılına kadar İspanya ve Fransa’ya karşı silahlı eylemler düzenleyen ETA, geçtiğimiz yıl elindeki silahları barış aktivistlerine teslim etmişti. ETA, Perşembe günü ise resmen tümüyle feshedildiğini duyurmuştu.

ETA’nın kararı ardından dün Fransa’daki Bask topraklarında bulunan Cambo-les-Bains’deki zirveye çok sayıda uluslararası şahsiyet de katıldı. Bunlar arasında Sinn Fein’in eski lideri Gerry Adams ile Güney Afrikalı hukukçu Brian Currin de bulunuyordu.

Zirveye Bask ülkesinde çoğunluğu oluşturan Bask Miliyetçi Partisi (PNV) ile bağımsızlık yanlısı sol parti EH Bildu’nun temsilcileriyle Fransa’dan çok sayıda ulusal ve yerel düzeydeki seçilmişler de katıldı. Ancak özerk Bask yönetimi, ETA’nın ‘yeterince özeleştirel davranmadığı’ gerekçesiyle zirvede yer almadı.

Fransa’da faaliyet gösteren Bake bidea adlı barış hareketince organize edile zirve sonrasında yayınlanan deklarasyonda, Bask ülkesinde on yıllarca süren silahlı mücadele sonrasında toplumsal barışın sağlanması için çalışılacağı vurgulandı. Deklarasyonda, ETA’nın kendisini feshetmesiyle birlikte cezaevlerindeki tutsaklar dahil herkes için bir barışın gerekli olduğu vurgulandı.

Zirveye dair konuşan İrlandalı barış aktivisti ve eski Sinn Fein lideri Gerry Adams, İspanyol ve Fransız hükümetlerinin olmamasının ise önemli bir eksiklik olduğunun altını çizdi.