ETA, neden olduğu acılardan dolayı ailelerden af diledi

İspanya’nın Bask bölgesinde bağımsızlık için onlarca yıl mücadele eden ETA, kendisini feshedeceğini ilan ettikten sonra, mücadele sırasında zarar gören ailelerden af diledi.

Bağımsızlıkçı örgüt Euskadi Ta Askatasuna-ETA (Bask Ülkesi ve Özgürlük), silahlı mücadele sırasında sebep olduğu acılardan dolayı pişmanlık duyduğunu belirtti.

Gara gazetesinde yer alan açıklamada ETA, “Çok acılara ve tamir edilemez zararlara neden olduk. ETA eylemleri sırasında ölenlere, yaralananlara ve mağdur olanlara saygımızı ifade etmek istiyoruz... Bundan samimiyetle pişmanlık duyuyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bask devrimci, sosyalist, ulusal özgürlük örgütü ETA, bu deklarasyon ile silahlı mücadele sırasında neden olduğu acıları tanımak istiyor ve çatışmanın sonuçlarını nihai olarak aşmak ve bir daha yaşanmasını engellemeyi taahhüt ediyor.”

Madrid’deki muhafazakar Mariano Rajoy hükümet bu açıklamayı “ETA’yı demokrasi silahıyla yenen hukuk devletinin gücünün yeni bir sonucudur” şeklinde yorumladı. Hükümet, “ETA’nın çok uzun zaman önce af dilemesi gerekiyordu” diye ekledi.

Resmi açıklamalarda 800’ü aşkın kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA, Bask ülkesindeki acıların tek sorumlusu olmadıklarının altını çizdi. Açıklamada, “Acılar ETA’nın ortaya çıkmasından önce de vardı ve silahlı mücadeleyi bıraktıktan sonra da devam etti” denildi.

Silahlı mücadele sırasında genellikle devlet güçleri ve devlet temsilcilerini hedef alan ETA, “tüm kurbanlara” ilişkin pişmanlığını ifade ederken, özellikle zarar gören sivillerden af diledi.

Tüm silahlı mücadelelerde olduğu gibi, eylemlerinin hiçbir sorumluluğu olmayan vatandaşlara da zarar verdiğini bildiklerini ifade eden ETA, “Tamiri olmayan ağır zararlar verdik. Bu kişilerden ve ailelerinden af diliyoruz” dedi.

ETA, İspanya devletinin adını açık bir şekilde vermeden, “herkesi sorumluluklarını ve neden oldukları haksızlıkları tanımaya, uzlaşı yoluna angaje olmaya” çağırdı.

ETA örgütü bu açıklamadan önce, Mayıs ayında kendisini feshedeceğini duyurmuştu.

Francisco Franco faşist diktatörlüğü döneminde kurulan ETA; 2011’de silahlı mücadeleye veda etmişti.