ETA fesih kararına dair mektup

Bask ülkesinin özgürlüğü için on yıllarca mücadele veren ETA, tüm yapısını feshettiğini duyurdu.

ETA tarafından siyasi partiler, hareketler ve şahsiyetlere gönderilen mektupta, örgütün tüm yapısının tümüyle feshedildiği ve dağıtıldığı ilan edildi.

Diario Vasco gazetesi tarafından kamuoyuna duyurulan mektupta, ETA’nın tarihsel dönüşümüne artık bir son verdiği ve tüm görevlerini bitirdiği vurgulanıyor.

Bask ülkesi bölgesel hükümetince yapılan açıklamada ise, ETA’nın tümüyle feshedildiğine dair resmi açıklamanın bu olmadığı dile getirildi. Bir hükümet sözcüsü, fesih kararının BBC’ye gönderilecek bir videoyla yarın ilan edilebileceğini kaydetti.

ETA’nın mektubunun 2011 yılında Bask sorununa barışçıl çözüm bulma amaçlı düzenlenen uluslararası Aiete Barış Konferansı’nın katılımcılarına gönderdiği öğrenildi.

2011 yılında silahlı mücadeleye son veren ETA, geçtiğimiz yıl ise elindeki tüm silah ve cephaneleri uluslararası barış hareketlerinin aktivistlerine teslim etmişti. Örgüt en son 20 Nisan’da düzenlediği saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin ailelerinden özür dilemişti.

Ancak İspanya hükümetinin halen yüzlercesi cezaevlerinde olan ETA üyelerine yönelik sert tavrı devam ediyor. İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, ETA’nın karşılıksız olarak adım attığını kabul ederken, buna karşın örgüt üyelerini takip etmeye devam edeceklerini söyledi.