Ermenistan Parlamentosu AB üyelik sürecini başlatmaya yeşil ışık yaktı

Ermenistan Parlamentosu, Avrupa Birliği'ne katılım sürecini başlatmak üzere oylama yaptı.

Oylamada iktidar partisi milletvekillerinden oluşan 64 lehte oy kullanıldı. Parlamentoda 7 vekil ise aleyte oy kullandı. Kabul edilen metin, Ermeni hükümetine AB'ye katılım sürecini başlatma çağrısında bulunuyor.

Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ermenistan, yaklaşık bir buçuk yıldır, Rusya ile giderek artan gergin ilişkilere sahip. Ermenistan’a silah satan Rusya’nın, halen Ermenistan topraklarında bir askeri üssü bulunuyor. 

Erivan, özellikle Azerbaycan ile yaşanan savaşta Rusya’nın tutumunu sert eleştiriyor. 

Ermenistan ve Azarbaycan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Karabağ bölgesi üzerinde iki savaş yaptı. 1990’ların başındaki ilk savaşı Ermenistan kazanırken, 2020’deki ikinci savaşı Azerbaycan kazandı. Son olarak Eylül 2023'te Azerbaycan, Karabağ’da kısa süren bir askeri harekâtla bölgeyi tamamen kontrol altına aldı ve bu durum, yaklaşık 100 bin etnik Ermeni’nin bölgeden kaçmasına yol açtı.

Bağımsızlıklarını kazandıkları 1991 yılından bu yana, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınır hattında birçok kez çatışmalar yaşandı. Barış süreci yıllardır sürerken, dönem dönem hem ilerleme hem de gerginlikler görüldü. Rusya, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri çeşitli zamanlarda arabuluculuk çabalarına katıldı.

Ocak ayında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, müzakerelerde ilerleme sağlandığını ve iki maddenin hâlâ askıda olduğunu açıklamıştı. 

13 Mart günü ise Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Ermenistan ile barış anlaşmasının metni üzerindeki müzakere süreci tamamlandı" demişti. Bayramov'un açıklamasına göre, "Ermenistan, barış anlaşmasındaki iki maddeye ilişkin Azerbaycan'ın önerilerini kabul etti".

Bir yandan Ermenistan’ın Rusya ile arası açılırken, diğer yandan Batı ile yakınlaşma yoğunlaştı. 

Ocak 2024'ün sonunda Ermenistan, Moskova'nın uyarılarına rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) resmen katıldı ve Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı için çıkarılan bir UCM tutuklama emri sayesinde artık Vladimir Putin'in Ermenistan topraklarına ayak basması halinde onu tutuklamakla yükümlü hale geldi. 

Bununla birlikte Ermenistan topraklarında, Gümrü'de hala daimi bir Rus askeri üssü bulunuyor. Erivan ayrıca Moskova liderliğindeki bir askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) bir üyesi olarak kalmaya devam ediyor.

Şubat 2024'te Ermenistan Başbakanı Nikol Pachinyan,  Ermenistan'ın bu ittifaka katılımını “pratikte” dondurduğunu belirtmişti.

Aynı yılın Temmuz ayında Ermenistan, ABD ile ortak askeri tatbikata ev sahipliği yaptı.