Ermenistan’da sokaklar Sarkisyan’a istifa ettirdi

Ermenistan’ın 11 gündür süren protesto eylemlerinin ardından 10 yıldır iktidarda olan Serj Sarkisyan istifa etmek zorunda kaldı.

Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan, “başbakanlık görevinden istifa ettiğini” açıkladı. Sarkisyan, protesto eylemlerinin öncüsü ve milletvekili Nikol Paşiniyan için “Haklıydı. Ve ben yanıldım” dedi.

Bu istifadan önce, Erivan’da Sarkisyan karşıtı gösteriler sırasında gözaltına alınan muhalefet lideri Niko Paşiniyan serbest bırakıldı.

Ermenistan’da 11 gündür her gün protesto eylemleri vardı. Ülke yeni bir siyasi kriz içerisinde bulunuyordu. Muhalefet bu eylemleri “kadife devrimi” olarak nitelendiriyordu.

Pazar günü muhalefet lideri Nikol Paşiniyan, Başbakan Serj Sarkisyan ile yaptığı görüşmeden hemen sonra gözaltına alınmıştı. Paşiniyan, görüşmede “Buraya sizin istifanızı konuşmaya geldim” demişti.

Pazartesi günü bir grup aktif asker de ilk kez eylemlere katıldı. Savunma Bakanlığı “barış tugayına” mensup bu askerler hakkında soruşturma yürütme tehdidinde bulundu.

Tıp fakültesi öğrencileri beyaz önlükleri, çok sayıda eski asker üniformaları ile Pazartesi günkü eyleme katıldı.

Rusya yönetimi de Ermenistan’daki durumu “yakından” takip ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, Ermenistan’ın Rusya açısından “son derece önemli bir ülke” ve “çok yakın bir ittifak” olduğunu söyledi. Peskov, ayrıca protesto eylemleri için “ülkenin kendi iç meselesi” olduğunu belirtti.

Geçen Salı günü Erivan’da 40 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi, son yılların en büyük katılımlı eylemi olarak değerlendirilmişti.

Eylemciler, ikinci Cumhurbaşkanlığı dönemini tamamladıktan sonra parlamento tarafından başbakan seçilen Serj Sarkisyan’ın iktidarı bırakmamasına tepki gösteriyor. Ermenistan anayasası, Sarkisyan’ın ikiden fazla kez Cumhurbaşkanı olması önünde engeldi. 2015’te yapılan bir reformla, Cumhurbaşkanı’nın rolü protokol düzeyine indirilirken, Başbakan’ın yetkileri arttırıldı. Bu tartışmalı düzenleme ardından Sarkisyan’ın Başbakan olarak iktidarda kalmaya devam etmesi, tepkilerin odağında yer alıyordu. Sarkisyan’ın iktidarı döneminde yoksulluk ve yolsuzluk gerilemedi. Oligarklar halen ülke ekonomisinde egemenliğini sürdürüyor.