Ermenistan’da siyasi kriz derinleşiyor

Ermenistan’da muhalefet vekili Nikol Paşiniyan’ın öncülüğündeki protesto eylemleri devam ederken, polis Erivan’daki yapılan eyleme müdahale etti ve Paşiniyan’ı zor kullanarak çıkardı.

Ermenistan’ı on gündür sallayan siyasi kriz derinleşerek devam ediyor. Başbakan Serj Serkisyan ile muhalefet lideri Nicol Paşiniyan arasındaki görüşme başarısızlıkla sonuçlandı. Eylemler Pazar günü de devam etiti.

Paşiniyan, Erivan’daki protesto eylemi sırasında polis tarafından zorla alındı. Diğer bir muhalefet vekili olan Sason Mikaeliyan, Paşiniyan’ın gözaltına alındığını belirterek “Halk özgürlüğünü istiyor” dedi. Polis ise Paşiniyan’ın mukavemet ettiği gerekçesiyle hükümet karşıtı gösteriden zor kullanılarak çıkarıldığını savundu.

Bu olaydan kısa bir süre önce Başbakan Sarkisyan ile görüşen Paşiniyan, “Sizinle istifanızı görüşmeye geldim” diyerek, talebini doğrudan iletti. Sarkisyan ise, “Bu bir diyalog değil, şantajdır” diyerek karşılık verdi. Sarkisyan, “Size sadece yasal çerçeveye geri dönmenizi, aksi taktirde olacaklardan sorumlu olacağınızı tavsiye edebilirim” diye ekledi.

Bu sözler üzerine Paşiniyan, “Ermenistan’daki durumu anlamıyorsunuz, güç şimdi halkın elinde” dedi. Sarkisyan da, seçimlerde yüzde 8 oranında oy alan bir partinin halk adına konuşamayacağını öne sürdü.

42 yaşında eski bir gazeteci olan Paşiniyan, 2008’de Sarkisyan karşıtı hareket sırasında da kısa bir süre tutuklanmıştı. 2008’deki gösterilerde 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Bir haftayı aşkın bir süredir Ermenistan’da Sarkisyan karşıtı her gün gösteriler var. Cumartesi günü binlerce kişi başkentteki Cumhuriyet meydanında bir araya gelmişti. Geçen Salı günü Erivan’da 40 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi, son yılların en büyük katılımlı eylemi olarak değerlendirilmişti.

Eylemciler, ikinci Cumhurbaşkanlığı dönemini tamamladıktan sonra parlamento tarafından başbakan seçilen Serj Sarkisyan’ın iktidarı bırakmamasına tepki gösteriyor. Ermenistan anayasası, Sarkisyan’ın ikiden fazla kez Cumhurbaşkanı olması önünde engeldi. 2015’te yapılan bir reformla, Cumhurbaşkanı’nın rolü protokol düzeyine indirilirken, Başbakan’ın yetkileri arttırıldı. Bu tartışmalı düzenleme ardından Sarkisyan’ın Başbakan olarak iktidarda kalmaya devam etmesi, tepkilerin odağında yer alıyor. Sarkisyan’ın iktidarı döneminde yoksulluk ve yolsuzluk gerilemedi. Oligarklar halen ülke ekonomisinde egemenliğini sürdürüyor.