Ermenistan’da protestolar sürüyor, Rusya devrede

Ermenistan’da Başbakan Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini sağlayan protesto eylemleri sürüyor. Muhalefet lideri Nikol Paşiniyan, iktidarı istiyor. Rusya arabuluculuğa soyundu.

Ermenistan Başbakan Yardımcısı Armen Guevorkiyan, Perşembe günü “istişare çalışması” için Moskova’ya ziyarette bulundu. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edouard Nalbandiyan da Moskova’da görüşmelere bulunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü Ermeni mevkidaşı Armen Sarkisyan ile yaptığı telefon görüşmesinde “tüm siyasi güçleri itidal ve sorumluluğa” çağırdı.

Eylemlere öncülük eden muhalefet milletvekili Nikol Paşiniyan da Çarşamba günü Erivan’daki Rus büyükelçiliğinde kabul edildi.

Rus büyükelçiliği yaptığı yazılı açıklamada “Rus tarafı, eylemlerin organizatörlerini mevcut yetkili makamlar ve diğer siyasi güçlerle yapıcı diyaloga çağırdı” dedi. Büyükelçilik, Ermenistan’daki durumun yalnızca anayasal çerçevede çözülebileceğini belirtti.

Ülkede 11 gün boyunca süren sokak eylemleri ardından Pazartesi günü Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan istifa etmek zorunda kalmıştı. Rusya ilk etapta durumu izlemekle yetinerek, bunun Ermenistan’ın iç meselesi olduğu açıklamasında bulunmuştu.

Sarkisyan’ın istifası ardından da eylemler durmadı. Eylemciler bu Perşembe günü Erivan sokaklarını bloke etmeye hazırlanıyordu. Paşiniyan’ın da gelecek günlerde Başbakanlık görevi için adaylığını sunması bekleniyor.