Ermenistan-Azarbaycan çatışmasında en az 8 asker öldü

Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınırda yaşanan çatışmalarda 7 Azeri askerin öldüğü bildirildi. Erivan ise bir askerinin öldüğünü, 24’ünün kayıp olduğunu belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Yukarı Karabağ yakınında iki güç arasında yaşanan çatışmalarda 7 Azerbaycan askerinin öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre ayrıca 10 Azeri asker de yaralandı.

Salı günü patlak veren çatışmalar, geçen yılın sonundan bu yana Erivan ile Bakü arasındaki en şiddetli çatışmalar oldu.

Ermenistan ise bu çatışmalar sırasında kendi cephesinde bir askerin öldüğünü, 24’ünün kayıp olduğunu ve 13’ünün esir alındığını bildirdi. Erivan ayrıca çatışmalarda iki mevziyi kaybettiklerini açıkladı.

Sınırda haftalardır gerilim yaşanıyordu. İki Kafkasya üleşi, dağlık bir bölge olan Yukarı Karabağ’ın kontrolü için savaşıyor.

Erivan salı akşamı yaptığı bir açıklamada Rusya’nın arabuluculuğunda bir ateşkes yapıldığını bildirdi.  Taraflar yaşanan çatışmalar için birbirini suçluyor.

 

Azerbaycan Türkiye’nin desteğiyle 2020 sonbaharında Yukarı Karabağ’da kontrolü ele geçirmek için operasyon başlatmıştı.  Çatışmalarda 6500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Altı hafta süren çatışmalar sonucunda bir ateşkes imzalandı. Ermenistan, onlarca yıldır kendi kontrolündeki birçok bölgeyi Azerbaycan’a bırakmak zorunda kaldı.  Yukarı Karabağ etrafında 2 bin dolayında Rus askeri konuşlandı. Ancak her iki ülke arasındaki gerilim sona ermedi.