Endonezya’da şüpheli şuruplar 195 çocuğu öldürdü

Endonezya Sağlık Bakanlığı, zararlı maddeler içeren tıbbi şuruplar kullandıktan sonra akut böbrek yetmezliği çeken çocukların sayısının 324’e ulaştığını ve bunlardan 195’inin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Endonezya’da ağustos ayından bu yana akut böbrek yetmezliği vakalarında ani bir tırmanış yaşandı. Yetkililer soruşturma başlatarak, şurup ve sıvı ilaç reçeteleri ile satışının yasaklanmasına karar verdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Syahril düzenlediği basın toplantısında vakaların çoğunun beş yaş altı çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Bakanlığa göre böbrek yetmezliği yaşayan çocukların sayısının 324’e çıktığını ve 195’inin yaralandığını bildirdi. 27 kişinin de halen hastanelerde tedavi altında olduğu ifade edildi.

Sözcüye göre yapılan testler ölümlerin çoğunun antifriz gibi endüstriyel ürünlerde kullanılan iki kimyasal ürün olarak bilinen, aşırı miktarda etilen glikol ve dietilen glikol ile kirlenmiş şuruplardan kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Sağlık yetkilileri şimdiye kadar çoğu hastalar için Singapur ve Avustralya’dan temin edilen 246 şişe panzehir elde etti.

Sağlık Bakanlığı bu ilaçların önemli sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti. Geçen ay, Gıda ve İlaç Gözetim Kurumu tehlikeli düzeyde zararlı madde içeren beş şurubu tespit etmiş ve bu ürünlerin piyasadan çekilip imha edilmesini emretmişti.

Kurum daha sonra zararlı maddelerin bulaşmadığ 156 şurup listesini açıkladı ve ebeveynleri ve sağlık uzmanlarını bu listenin dışında sıvı ilaç kullanmamaya çağırdı.

Polis üç yerel ilaç şirketi hakkında soruşturma başlattı. Aralarından ikisinin tıbbi şurup üretme lisansı ellerinden alındı.

Bu son olaydan önce Sağlık Bakanlığı genellikle ayda iki ila beş böbrek yetmezliği vakası tespit ediyordu.

Bir süre önce benzer bir dram Batı Afrika ülkesi Gambiya’da da yaşandı ve 66 çocuk hayatını kaybetti. Yetkililer bu ölümlerin ithal edilen şuruplarla bağlantılı olup olmadığını tespit etmek için soruşturma başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü ekim ayı başında yaptığı açıklamada Gambiya'daki bu çocukların ölümlerinde rol oynayan dört Hint öksürük şurubunda "kabul edilemez miktarlarda" dietilen glikol ve etilen glikol bulduğunu duyurmuştu.