Ekvador, uyuşturucu bağlantılı şiddete karşı ‘Savaş Hali'ne geçti

Ekvador'da benzeri görülmemiş bir şiddet dalgasının ardındaki uyuşturucu kaçakçılığı ve suç çeteleriyle mücadelede Devlet Başkanı Daniel Noboa, ülkenin "savaş halinde" olduğunu ilan etti.

Pazartesi gününden bu yana devam eden olaylarda en az 14 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce asker başkent Quito'nun sokaklarında devriye geziyor, ve halk evlerine kapanarak yeni bir şiddet dalgası endişesi yaşıyor.

Noboa, "Savaş halindeyiz ve bu terörist gruplara teslim olamayız" diyerek, ülkenin "iç silahlı çatışma" içinde olduğunu belirtti.

Ülke genelinde olağanüstü hal ilan eden Noboa, uyuşturucu kaçakçılarının operasyon merkezi haline gelen cezaevlerindeki isyanlar ve kaçışların ardından sert önlemler almayı taahhüt etti.

Çete lideri "Fito" lakaplı Adolfo Macias'ın kaçması ve çeşitli cezaevlerindeki isyanlar, ülkenin güvenliğini yeniden tesis etme vaadiyle seçilen Devlet Başkanı'nın tepkisine neden oldu.

Noboa, ulusal barış için mücadele ettiklerini belirterek, aynı zamanda 20 binden fazla üyesi olan “terörist gruplara” karşı da savaştıklarını ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Brezilya, Kolombiya, Şili ve Venezüella şiddet olaylarını kınarken, Beyaz Saray, ABD'nin somut tedbirler almaya hazır olduğunu ancak askeri destek sağlamayacağını belirtti.

Uluslararası toplum, Ekvador'daki durumu yakından izlerken, ülkede güvenlik güçlerinin çetelerle yürüttüğü operasyonlar ve alınan sert önlemler eleştiri topluyor.

Ekvador güvenlik güçleri pazar gününden bu yana çeşitli cezaevlerinde yürüttükleri operasyonların görüntülerini yayınlayarak yüzlerce tutukluyu iç çamaşırları içinde, elleri başlarının üzerinde yerde yatarken gösterdi.

İnsan hakları örgütlerine göre bu görüntüler, çetelere karşı yürüttüğü "savaş" sayesinde ülkesinde güvenliği yeniden tesis etmekle övünen Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin mahkumların haklarını kısıtlama pahasına yaptığı öncelikleri anımsatıyor.

Bir zamanlar barış cenneti olarak değerlendirilen Ekvador, komşu Peru ve Kolombiya'da üretilen kokainin ana ihracat noktası haline geldikten sonra şiddet olaylarıyla çalkalanıyor.

Cinayetler 2018 ve 2023 yılları arasında yüzde 800 artarak 100 bin kişi başına altıdan 46'ya yükseldi. 2023 yılında 7 bin 800 cinayet kaydedildi ve 220 ton uyuşturucu ele geçirildi.