‘Düşmanın paralı askerleri’ diyen Kayhan gazetesine eylemci baskını

İran’daki protestocuları “düşmanın paralı askerleri” olmakla suçlayan aşırı muhafazakar gazete Kayhan’ın başkent Tahran’daki binası eylemcilerin baskınına uğradı.

Tahran’da 22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin başını iyi örtmediği gerekçesiyle “ahlak” polisi tarafından katledildiği 16 Eylül’den bu yana Doğu Kürdistan ve İran’da halk isyanı sürüyor.

Eylemcileri “düşmanın paralı askerleri” diye niteleyen Kayhan gazetesinin başkentteki binası eylemcilerin baskınına uğradı.

Kayhan gazetesi 22 Eylül günü eylemciler için "Düşmanın paralı askerleri maske çıkardı, suçluları esirgemeyin" diye yazmıştı.

İran’ın ana muhafazakar gazetesi olan Kahyan’ın patronu İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanmıştı.

Kayhan gazetesi eylemcilerin binaya molotof kokteylleri attığını ve binaya girmeye çalıştığını belirterek, binanın bir kısmında hasar oluştuğunu duyurdu.

Ülke genelindeki protesto eylemlerinde onlarca kişi devlet güçleri tarafından katledilirken, binlercesi gözaltına alındı.

ONLARCA KİŞİ KATLEDİLDİ, BİNLERCESİ GÖZALTINA ALINDI

Fars haber ajansına göre 60 kişi, Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre en az 133 kişi, İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri’ne göre 300 dolayında kişi katledildi.

İran devletinin bilançosuna göre 1200’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Ancak gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Bazı kaynaklar, 10 bini aşkın kişinin gözaltına alındığını bildiriyor.

Cumartesi günü ülke genelindeki bir çok üniversite de gösteriler düzenlendi.

Cuma günü Zahidan kentinde düzenlenen protesto eylemlerine devlet güçleri şiddetli saldırılarda bulundu. Bu kentte en az 58 kişi katledildi, 200'den fazla kişi yaralandı. Kentteki gerilim sürüyor 

Doğu Kürdistan'ın Sine, Urmiye, Kirmanşan, Seqız, Meriwan, Bokan, Mahabad, Degulan ve Pewe gibi kentlerinde de bu hafta sonu halk sokaklara çıktı. 

Meriwan’da Muhatar Ahmedi isimli bir eylemci katledildi. Bazı eylemciler yaralandı. Bokan’da da bazı eylemcilerin yaralandığı belirtiliyor.

Cuma günü meydana gelen eylemlerde 58 kişinin katledildiği, 200 kişinin de yaralandığı Zahidan’da dün de eylemler düzenlendi ve İran güçleri şiddetle müdahale etti.