Dünyada barış endeksi en düşük ülkeler

Global Barış Endeksi adlı rapora göre, dünyada barışın en fazla tehlikede olduğu ülkeler Afrika ve Ortadoğu’da iken, Rusya da ilk ona girdi.

Avustralya’da bulunan Institute for Economics and Peace adlı düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan Global Barış Endeksi (GPI) raporunda 162 ülkenin verileri, 23 ayrı farklı parametre ışığında ele alındı.

2007 yılından bu yana yayınlanan raporda, ülkelerdeki barış ve istikrar ile bunun ekonomiye yansıması irdeleniyor. Ele alınan kriterler arasında çatışmalar, organize suçlar ve şiddet olayları bulunurken, tüm bu nedenlerle yaşamını yitiren bireylerin sayısına bakıldı. Ayrıca bireylerin silah edinme koşulları, silah ithalatı veya ihracatı gibi kriterler de dikkate alındı.

EN TEHLİKELİ ÜLKE AFGANİSTAN

Rapora göre 2019 yılında dünyada barışın en fazla tehlikede olduğu ülke olarak Afganistan birinci sırada geliyor. Bir önceki yıl ilk sırada Suriye yer alıyordu. Ortadoğu’da Yemen ve Irak en fazla çatışmaların olduğu ülkeler olarak öne çıkıyor.

Afrika ülkeleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti (RDC), Libya, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan çatışma ve savaşların insanları en fazla etkilediği diğer ülkeler.

Avrupa ve Asya’da toprakları bulunan Rusya ise, bölgesinde barış ve istikrar kriterlerinin en az görüldüğü ülke olarak öne çıktı. Rusya, kişi başına silah ihracatında en önde gelen ülke oldu.

Afrika ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ebola salgınından ötürü bini aşkın kişi yaşamını yitirirken, milyonlarca kişi risk altında. Ancak buna paralel olarak farklı grupların katliam ve saldırıları devam ediyor. 2011 yılından bu yana iç savaşın devam ettiği Libya ise barış endeksinden sondan sekizinci sırada yer alıyor.

Yıllardır Müslüman ve Hristiyan gruplar arasındaki çatışmaların devam ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmaların ülkenin milli gelirinin yarısına yakınına mal olduğu tahmin ediliyor. Bu oran geçtiğimiz yıl 3 bin 900’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Afganistan’da da aynı düzeyde idi.