Demokratlar Filistin konusunda Trump’ın ‘tam tersini’ yapacaklar!

ABD’de 2020 seçimlerinin favorileri arasında gösterilen Demokrat Parti adayları, Filistin sorununun çözümü konusunda Trump’ın tam tersi bir politika izleyeceklerini duyurdu.

Önümüzdeki aylarda başlayacak olan 2020 seçimleri öncesi Demokrat Parti önseçimlerinde öne çıkan adaylar, Filistin-İsrail sorununun çözümünün bir Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olacağına vurgu yapıyor.

SANDERS’TEN NETANYAHU’YA IRKÇILIK SUÇLAMASI

J-Street adlı bir Yahudi kuruluşunun konferansında konuşan partinin sol kanadından Bernie Sanders, İsrail hükümetinin acilen Filistin halkıyla masaya oturması ve tüm kesimlerin kabul edeceği bir anlaşmaya varmasını istedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun politikalarının ‘ırkçı’ olduğunun altını çizen Sanders, ırkçılık ile beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların yarattığı tehlikeyi en iyi Yahudi halkının anladığını vurguladı.

BİDEN: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM EN DOĞRUSU

Demokrat Parti’nin diğer güçlü aday adayları olan Joe Biden ve Elizabeth Warren da yayınladıkları mesajlarla Donald Trump’ın aksine bir politika izleyeceklerinin altını çizdiler. J-Street’in konferansında yayınlanan videolardan birinde konuşan Joe Biden, iki devletli bir çözümün barışçı ve demokratik bir İsrail için yegâne çözüm olduğunu vurguladı.

DEVLET KURULURSA BÜYÜKELÇİLİK DOĞU KUDÜS’TE OLACAK

Demokrat Parti’nin en güçlü kadın adayı olarak sunulan Elizabeth Warren ise, Donald Trump’ın kestiği Filistin halkına mali yardımların yeniden serbest bırakılacağını söyledi. Warren, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Washington’daki bürosunu açmasına izin vereceğini de vaat etti.  

Donald Trump’ın ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak İsrail’in başkenti olarak bu kenti tanıma kararına değinmeyen Warren, Doğu Kudüs’te bir Amerikan misyonu açılacağını kaydetti. Warren, Filistin Devleti’nin kurulması halinde Doğu Kudüs’te açılacak diplomatik temsilciğin Filistin nezdindeki Amerikan büyükelçiliği olacağını vaat etti.

Donald Trump, göreve geldiği günden bu yana Filistin konusunda sertlik yanlısı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya verdiği destekle öne çıkmıştı. Trump, geçtiğimiz yıl ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak, burayı İsrail’in başkenti olarak tanımıştı.

2020 seçimlerine dair anketler, Trump karşısında özellikle Joe Biden’in ciddi bir zaferle çıkabileceğini gösteriyor. 2016 önseçimlerinde son anda Hillary Clinton’a karşı kaybeden ve sosyalist fikirleriyle bilinen Bernie Sanders’in de Clinton’a elenmemesi halinde Trump’ı rahatlıkla yeneceği öngörülüyordu.