Darfur'da şiddetli çatışmalar: En az 226 ölü

Darfur'da Sudan ordusuna karşı savaşan paramiliter güçlerin henüz kontrol edemediği tek büyük kasaba olan El-Faşir'de devam eden çatışmalarda ölü sayısı 226'ya yükseldi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), El-Faşir'de bir ayı aşkın süredir devam eden çatışmalarda "226 kişinin hayatını kaybettiğini" bildirdi. 

Ancak gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor, zira bölge sakinleri çatışmalar, topçu saldırıları ve ordunun hava bombardımanları nedeniyle acil tedavi için seyahat edemiyor. 

MSF'nin acil durum programı başkanı Michel-Olivier Lacharité, "El-Faşir'deki durum kaotik" diye konuştu.

Sudan, Nisan 2023'ten bu yana General Abdülfettah el-Burhan'ın ordusu ile General Muhammed Hamdan Daglo komutasındaki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında korkunç bir savaşa sahne oluyor. 

Beş Darfur eyaletinden HDK’nin kontrolüne geçmeyen tek kent olan El-Faşir, bir süre çatışmalardan nispeten etkilenmemişti. Çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan bu kent, Batı Sudan'ın kıtlık tehdidi altındaki bu geniş bölgesi için bir insani yardım merkezi olarak hizmet veriyordu.

Ancak 10 Mayıs'ta burada yoğun çatışmalar patlak verdi ve HDK'nin öncülük ettiği bir kuşatma, yüz binlerce sivili kasabada mahsur bıraktı. Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, "çatışmaların derhal durdurulmasını" ve El-Faşir "kuşatmasının" sona erdirilmesini talep etti.

Sudan'daki çatışmalar, mevcut durumda on binlerce kişinin hayatına mal oldu. Birleşmiş Milletler'e göre, Batı Darfur'un başkenti El-Cuneyna'da 10.000 ila 15.000 kişi öldürüldü ve yaklaşık dokuz milyon kişi şiddet nedeniyle yerinden edildi. 

Mart ayında Güvenlik Konseyi "derhal" ateşkes çağrısında bulunmuş, ancak bir sonuç alınamamıştı. Perşembe günü kabul edilen karar, açlığın milyonlarca insanı tehdit ettiği bir dönemde, ordu ve paramiliter güçlere insani erişimin önündeki engelleri kaldırmaları çağrısında bulunuyor.