DAİŞ’e rüşvet: Lafarge belgeleri üzerindeki gizlilik kaldırılıyor

DAİŞ çetelerinin Rojava işgali sırasında üretimini devam ettirebilmek için rüşvet verdiği ortaya çıkan Fransız Lafarge şirketine dair istihbarat belgeleri, şirket hakkında soruşturmayı yürüten savcılara verilecek.

Fransa’da Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’na bağlı Devlet Sırları Ulusal Komisyonu, DAİŞ çetelerine rüşvet vermekle suçlanan Lafarge çimento şirketine dair bazı belgeler üzerindeki gizliliğin kaldırılmasına karar verdi.

Karar uyarınca iç istihbarat (DGSI), askeri istihbarat (DRM) ve dış istihbarat örgütü DGSE’ye ait 40 kadar gizli belge soruşturmayı yürüten ekibe verilecek.

Kobanê’nin güneyindeki Çelebi kasabasında fabrikası bulunan Lafarge şirketi, DAİŞ çetelerinin işgali sırasında üretimi devam ettirebilmek için rüşvet vermekle suçlanıyor. Şirketin çetelere 13 milyon euroya yakın bir harcama yaptığı ve bunun önemli bir kısmının doğrudan çetelere verildiği ortaya çıkmıştı.

Rüşvetin ortaya çıkması ardından başta 13 Kasım 2015’te Paris’teki katliamda yaşamlarını yitirenlerin aileleri olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu tarafından Lafarge’a dava açılmıştı. Lafarge, 2015 yılında İsviçre’nin Holcim şirketiyle birleşmişti.