Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilcilerden ortak tepki

ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi kanattan bir çok temsilci, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Suriye Federasyonu kararı ve Türk işgal tehdidine karşı tepkide bulundu.

Kongre üyeleri Elise Stefanik (Cumhuriyetçi), Jason Crow (Demokrat), Abigail Spanberger (Demokrat) ve Chrissy Houlahan (Demokrat), Türkiye, Afganistan ve Suriye-Ürdün sınırına yaptıkları ziyaretin ardından ortak bir açıklamada bulundu.

Stefanik’in kendi sayfasında yayınladığı açıklamada, “QSD, IŞİD’e karşı mücadelede sahadaki temel ortağımız oldu” denildi.

Kürtlerin DAİŞ’e karşı kazanımları korumak için ön saflarda yer aldığına dikkat çeken temsilciler, “Eğer Türkiye Kürt askerlere saldırırsa, ellerindeki IŞİD savaşçılarının kaçma ve savaş alanına dönmesi konusunda ciddi bir risk var” dedi.

Amerikan yönetiminin Suriye’ye ilişkin açıklaması için “Ulusal güvenlik alanındaki çıkarlarımıza felakettir” diyen temsilciler, bu kararın bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulundu.

Cumhuriyetçi partiden senatör Dan Sullivan da Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Trump’ın kararının “İran’ın etkisinin artmasına” neden olacağını belirterek, “Birliklerimizin sonsuza kadar Suriye’de kalmaması gerektiğini kabul etsem de, aceleye getirilen bir çekilme ve Kürt ittifaklarımızı bırakmak gelecekte ortak güçlerin Amerika ile çalışmasını daha zorlaştıracaktır” diye uyardı.