Covid-19 salgını sınır tanımıyor

Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19, hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre güvende olduğunu düşünmek bir “hata” olur. WHO, “Virüs sınırları tanımıyor” dedi.

Koronavirüs salgını özellikle yeni yayılma merkezleri olan Güney Kore, İtalya ve İran’da ciddi endişelere yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tehdit düzeyini en üst seviyeye çıkardı ve virüsün henüz etkilemediği ülkeleri uyardı: “Hastalığa karşı emniyette olduğunu düşünmek hata olur.” WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus de Perşembe günü yaptığı açıklamada “Virüs sınırlara saygı göstermiyor” demişti.

Dünya genelinde 87 bin 500’ü aşkın vaka tespit edildi, bunlardan 3 bine yakını hayatını kaybetti. ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nin hesaplarına göre 40 bine yakın kişi iyileşti.

Çin’de her ne kadar günlük bulaşma vakaları azalsa da, diğer ülkelerde vaka patlaması yaşanıyor.

İRAN’DA BİNE YAKLAŞTI

İlk sırada Güney Kore, İtalya ve İran geliyor. İran’da virüs vakaları 978’e çıktı. Pazar günü bu ülkede 11 kişi daha hayatını kaybetti ve ölü sayısı resmi bilançoya göre 54’e çıktı. Yeni vakaların çoğunluğu Tahran’da ortaya çıktı. Bu kentte okullar ve sinemalar bir haftayı aşkın bir süredir kapalı. BBC’nin Farsça servisine göre İran’da en az 240 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğunluğunun Kum kentinde yaşandığı iddia edildi. İranlı yetkililer bu bilançoyu yalanlasalar da, İran’ın virüse ilişkin gerçekleri gizlediğine ilişkin ciddi şüpheler var.

GÜNEY KORE, ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ SIRADA

Güney Kore’de Pazar günü 586 ek vaka doğrulandı. Toplam vaka sayısı 3 bin 736’ya çıktı, 18’i hayatını kaybetti. Güney Kore, bu haliyle Çin’den sonra vakaların en fazla olduğu ülke durumunda. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, virüse tam bir yanıt vereceklerini, salgını kontrol altına alacaklarını ve ekonomiyi yeniden canlandıracaklarını açıkladı.

İTALYA’DA YÜZDE 40 ARTIŞ

İtalya’da vaka bilançosu yüzde 40 oranında arttı. Bu ülke Avrupa’da salgının merkezi haline geldi. Pazar akşamı itibariyle, virüsün bulaştığı insanların sayısının 1.576 kişi olduğu ve 34 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

ABD’de de ilk ölüm gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump yine medyayı hedef alarak, “paniği teşvik etmeyin” dedi. ABD’de şimdiye kadar 21 vaka tespit edildi. Bunun yanısra bir çok ülkeden getirilen 47 hasta daha var.

ÇİN ZİRVEYİ GÖRDÜ

Çin mevcut durumda salgının temel merkezi olarak kalmaya devam ediyor. Vakaların 79 bin 824’ü bu ülkede yoğunlaşıyor. Anakara Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 870 olarak açıklandı. WHO Genel Müdürüne göre salgın Çin’de 23 Ocak ile 2 Şubat arasında zirveye ulaştı. Ülkede günlük vaka sayısının azaldığı bildirildi.

ALMANYA VE FRANSA’DA VAKALAR ARTTI

Almanya’da hafta sonu vaka sayısı ikiye katlanarak, 117’ye yükseldi. Virüs mevcut durumda 16 eyaletin 9’una yayılmış durumda. Fransa, Avrupa’da İtalya’dan sonra en fazla vakanın ortaya çıktığı ikinci ülke oldu. Yetkililere göre vaka sayısı Pazar günü 30 kişi artarak, 130’a yükseldi. Fransa’da 12 vaka iyileşirken, iki vaka hayatını kaybetti. Ülkede tedbir amacıyla 5 bini aşan tüm eylemler yasaklandı.

IRAK’TA 13 VAKA TESPİT EDİLDİ

Irak genelinde koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler kapsamında şüpheli vakalar kontrol altına alınıyor. Sağlık Bakanlığı’na göre doğrulanmış vaka sayısı 13’e yükseldi. Güney Kürdistan’da da 24 şüpheli vaka testlerden geçirildi, bunlardan 4’ünde virüs tespit edildi.

GERÇEK ZAMANLI HARİTA

Virüs 60’ı aşkın ülkeye yayıldı. Salgına ilişkin Johns Hopkins Whiting School of Engineering bilim insanları bir harita oluşturdu. İnteraktif haritada virüsün gerçek zamanlı yayılması takip edilebiliyor.