Covid-19 pandemisinde son gelişmeler

Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenleri sayısı 7 bini aşarken, virüse karşı tüm dünyada art arda sert tedbirler alınıyor. Bir çok ülke kendini kapattı.

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 pandemisine karşı tedbirler yoğunlaştırılıyor. Yeterli ve hızlı tedbir almayan ülkeler yoğun eleştiri alırken, felaket senaryoları karşısında sağlık sistemlerinin yetersiz olduğu yönünde analizler var. 

DÜNYA GENELİNDE ÖLÜ SAYISI 7 BİNİ GEÇTİ

Koronavirüs pandemisi nedeniyle Pazartesi akşamı itibariyle dünya genelinde doğrulanmış ölü sayısı 7 bini geçti. AFP'nin hesaplarına göre vaka sayısı da 169 bin 710 oldu. 3 bin 213 ölüm ile en fazla etkilenen ülke Çin olarak kalırken, bu ülkeyi 2 bini aşan ölümle İtalya, 850'yi aşkın ölümle İran ve 300'e yakın ölümle İspanya takip ediyor. 

WHO: ÇAĞIMIZIN KÜRESEL SAĞLIK KRİZİ

Dünyanın geri kalanındaki vakalar ve ölü sayıları Çin’i aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “çağımızın büyük küresel sağlık krizi” tanımını yaptı. WHO, tüm ülkeler her şüpheli vaka için bir test yapmaya çağırdı. Mevcut durumda Fransa’nın da aralarında olduğu çok sayıda ülke sadece ağır vakaları test ediyor.

AVRUPA KOMİSYONU: SCHENGEN SAHASINI KAPATALIM

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği dışındakilerin içeri girmesini engellemek için 30 günlük yasak getirilmesini önerdi. Leyen, “Ne kadar az yer değiştirme olursa, virüsü daha iyi engelleyebiliriz. Bu nedenle devlet ve hükümet başkanlarına AB’ye doğru zorunlu olmayan seyahatleri geçici olarak kısıtlamayı öneriyoruz” dedi.

ALMANYA: EVLERİNİZDE KALIN, TATİLLERİ İPTAL EDİN

Almanya, komşusu Fransa örneğini takip ederek gerekli olmayan tüm mağazaları kapatma ve ibadet yerlerindeki tüm toplanmaları yasaklama talimatı verdi. Gıda dükkanları ve eczaneler hariç tüm işyerlerinin kapatılması gerektiği açılandı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de halktan evlerinde kalmalarını ve yakın temastan uzak durmalarını istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de akşam saatlerinde bir açıklama yaparak Almanları ülke içinde ve yurtdışına yönelik tatil planlarından vazgeçmeye çağırdı. Almanya'da son 24 saat içerisine bini aşkın yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 6 bin 12'ye yükseldi. Şimdiye kadar bu ülkede 16 ölü var.

ERMENİSTAN ACİL DURUM İLAN ETTİ

Ermenistan, tüm ülke genelinde acil durum ilan ederken, 20’yi aşan tüm toplanma biçimleri yasaklandı.

İTALYA KARANTİNADA: ÖLÜ SAYISI 2 BİNİ GEÇTİ

Çin’den sonra en fazla etkilenen ülke olan İtalya’da karantina devam ederken, ölü sayısı bu Pazartesi günü 2 bin sınırını aştı. Son 24 saat içerisinde 349 kişinin öldüğü açıklandı. Toplam ölü sayısı 2 bin 158'e çıktı. Virüsün bulaştığı insanların sayısında da bir yavaşlama yok. Yetkililer 3 bin 200 yeni vaka tespit ettiklerini bildirdi. 

İNGİLİZ HÜKÜMETİ: YAKIN TEMASTAN KAÇININ

İngiliz hükümeti tüm vatandaşları yakın temas ve zorunlu olmayan yer değiştirmelerden kaçınmaya çağırdı. Hükümet, “Herksin zorunlu olmayan sosyal temaslara son vermesi ve zorunlu olmayan yer değiştirmeleri durdurmasının zamanı geldi” dedi.

İRAN DİNİ YERLERİ KAPATTI

İran rejimi de dört önemli kutsal dini mekanı kapatma kararı aldı. Bunlar arasında Şiilerin kutsal kenti Meşed’deki dini mabet de var. Ülkede resmi açıklamalara göre 853 kişi hayatını kaybetti.

NEW JERCEY’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD’nin New Jersey eyaletinde tüm ticari yerler ve zorunlu olmayan hallerde dışarı çıkmak yasaklandı. ABD’de koronavirüse karşı ilk kez bu düzeyde bir tedbir alınıyor. Ülke genelinde resmi açıklamalara göre vaka sayısı 3 bin 800’e ulaşırken, 69’u öldü.

İSPANYA KARA SINIRLARINI KAPATTI

Karantinada olan diğer bir ülke İspanya, bu gece yarısından itibaren kara sınırlarını kapatma kararı aldı. İspanya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 297'ye yükseldi. 

İSVİÇRE’DE OLAĞANÜSTÜ HAL

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında acil olarak yeniden bir araya gelen İsviçre Federal Konsey yetkilileri, Pazartesi gecesinden 19 Nisan’a kadar geçerli olmak üzere ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Alınan kararlar kapsamında ülke genelinde temel ihtiyaç ürünü satan mağazalar ve eczaneler dışındaki tüm restoranlar, barlar ve iş merkezleri 19 Nisan’a kadar kapatıldı. Almanya, Fransa, Avusturya ve İtalya sınır kapılarında yüksek güvenlik önlemleri alındığını da duyurulan açıklamada, bütün kanton yönetimlerine alınan kararları hayata geçirme çağrısı yaptı. Ülkede resmi verilere göre 2 bin 200 vaka ve 15 ölü var.

TÜRKİYE'DE TOPLANMA ALANLARI KAPATILDI

Türk hükümeti de tüm kentlerde kafe ve restoranlar dahil tüm toplanma alanlarının bu geceden itibaren kapatılacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada uçuş yasağı olan ülke sayısının 20'ye çıktığını belirtti. Koca, yeni pozitif vakaların olduğunu ve ilerleyen saatlerde açıklayacağını söyledi. Koca, "Şu ana kadar can kaybı söz konusu olmadı. Bu olmayacağı anlamına gelmez. Bu süreçte solunum sıkıntısı olan hastalarımızın olduğunu söylemek istiyorum" diye ekledi. 

HİNDİSTAN TÜM MÜZE VE TARİHİ YAPILARI KAPATTI

Hindistan koronavirüsle mücadele kapsamında tüm müze ve tarihi yapılarını kamuya kapattı. Bunlar arasında Tac Mahal da var. Turizm Bakanı Prahlad Patel, kapatma kararının Salı gününden 31 Mart'a kadar geçerli olacağını açıkladı.