Covid-19’e karşı iltihap giderici haplar almayın uyarısı!

Fransa Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarında anti-enflamatuar ilaçların ağırlaştırıcı bir faktör olduğu uyasında bulundu. Ateşli hallerde paracetamol önerildi.

Koronavirüs semptomları görüldüğünde anti-enflamatuar haplar alınmalı mı yoksa alınmamalı mı?

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran’ın Cumartesi günü yaptığı uyarıdan beri bu soru soruluyor. Neden iltihap giderici haplar alınamamalı, hangileri teşvik ediliyor?

Sağlık Bakanı Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, enfeksiyonun ağırlaşmasındaki nedenin anti-enflamatuvar ilaçlar olabileceğine dikkat çekti. Mevcut durumda bu tavsiyeyi destekleyen, diğer bir ifadeyle Covid-19 ile Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ) konusunda yayınlanmış bilimsel bir araştırma yok. Ibuprofen (Advil, Nurofen...) anti-enflamatuar ilaç olarak öne çıkıyor.

Ancak Bakan’ın açıklaması hastanelerde riskli kategorideki hastalara ilişkin gözlemlere dayanıyor. 65 yaş altı olup da risk grubuna girenlerin koronavirüsün ağır bir biçimini yaşadıklarına dikkat çekildi. Hepsinin ortak noktası ise kendi başlarına anti-enflamatuar almaları olarak ifade edildi.

ATEŞE KARŞI PARACETAMOL ÖNERİLDİ

Ateşi düşürmek için anti-enflamatuar alınması sağlıkçılar tarafından özellikle akciğer hastalıklarında zaten zan altına alınmıştı. Bu ilaçların akciğerlerde virüs replikasyonunu (ikileşmesine) teşvik edebileceği kaydediliyor. Fransa Sağlık Bakanı bu nedenle ateşi olanların paracetamol kullanmayı tavsiye etti. Dolipran veya Efferalgan da paracetamol türüne giriyor. Bunlar iltihap giderici değil. Ilımlı dozlarda alınması halinde organizma üzerinde önemli riskler oluşturmadan ağrıyı hafifletebiliyor.

Anti-enflamatuarlar ise yan etkileri nedeniyle reçete ile belli dozlarda ve belli bir süre için veriliyor. Ayrıca çok sayıda enfeksiyon öksürük, nezle veya anjin ile bağlantılı. Bu nedenle de anti-enflamatuarlar ağır bulaşıcı komplikasyonlar ortaya çıkma riski yüzünden tavsiye edilmiyor. Anti-enlamatuarın enjeksiyona eklenmesinin enfeksiyonu arttırma riski olduğu uzun zamandır biliniyor. Sağlık dünyası açısından, Fransız Bakan’ın açıklaması sürpriz olmadı.

İsviçre’de de Vaud Kantonu sağlık servisi, Fransız Bakan’ın açıklaması ardından kanton eczacıları paracetamolu teşvik etmeye çağırdı.