Covid-19: İran’da tedbirsizlik, gizlilik ve komplo teorileri

İran rejimi hızlı bir şekilde koronavirüse karşı tedbirleri hayata geçirmek yerine ilkin bilgileri saklamakla suçlandı. Sonra da komplo teorilerine sarıldı.

İran, Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 salgınında en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre 7 bin 161 kişiye virüs bulaştı, 237 kişi hayatını kaybetti.

74 KENTİN SAKİNLERİNE BULAŞTI

Ancak muhalif kaynaklara göre 31 eyalette 74 kentin sakinlerine virüs bulaştı. Hem vakalar hem de hayatını kaybedenler açısından felaket bir durum var. Çok sayıda kaynak, gerçek sayının gizlendiğini belirtiyor. Ayrıca Devrim Muhafızları’na bağlı İstihbarat Teşkilatı (VEVAK), bilgi akışını engellemeye çalışıyor.

TAHRAN’DA 10 BİN KİŞİYE BULAŞMIŞ OLABİLİR

Tahran Belediye Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Nahid Hudakarami, 1 Mart günü yaptığı bir açıklamada “Dün, Tahran’da 10 bin kişiye koronavirüs bulaşmış olabileceğini söyledim. Devrim Muhafızları İstihbarat Birliği beni arayarak, yakıntı. Neden bu rakamı verdiğimi sordular. Ben de, daha ne kadar bunu gizleyeceksiniz dedim” dedi.

SAĞLIK İMKANLARI YETERSİZ

İran’da koronavirüs Şubat ayında ortaya çıktıktan günler sonra rejim tarafından kabul edilmişti. Geniş bir bölgeye yayılmasına rağmen, halen herhangi bir kent veya alan karantinaya alınmış değil. Tedbirler de başından beri yetersiz. Çok sayıda doktorda dezenfektan veya maske yok. Bu nedenle, doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarına da virüsün bulaştığı bildiriliyor. Sağlık imkanlarının yetersizliğinden dolayı, virüse yakalananlar da uygun tedavi göremiyorlar.

VEKİL VE BAKANLARA BULAŞTI

Ayrıca Meclis’te en az 23 vekile de koronavirüs bulaştığı belirtiliyor. Bu da vekillerin yüzde 8’ine denk geliyor. Bununla birlikte Sağlık Bakanı Yardımcısı İrac Harirçi, Adalet Bakanlığı danışmanı Mutafa Purmuhammedi, Parlamento Güvenlik ve Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Muctaba Zolnur, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masumeh Ebtekar’ın da virüs teşhis edilen kişiler arasında olduğu bildiriliyor.

ESKİ BİR VEKİL VE BİR AYETULLAH ÖLDÜ

İran medyasına göre eski vekil ve “reformcu” Muhammedreza Rahşamani, 67 yaşında virüsten öldü. İnternet üzeri yayın yaban haber sitesi Entekab, İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Humeyni’nin öğrencilerinden Ayetullah Reza Muhammedi Langverudi, 91 yaşında virüs nedeniyle öldü.

CEZAEVLERİNE YAYILDI, ÖLÜLER VAR

Koronavirüsün Tahran yakınındaki Recai Şehr cezaevi, Kerej merkezi cezaevi, Urmiye, Şeyban ve Kaşan cezaevlerine de yayıldığı kaydediliyor. Muhalif kaynaklara göre aşırı doluluk nedeniyle tutuklular, koridorlarda yerlerde ve hatta sağlık tesislerinin çevrelerinde yatıyor. Tutukluların maskeleri ve dezenfektanları yok. Qezel Hesar gibi bazı cezaevlerinde sabun veya basit deterjan bile olmadığı belirtiliyor. Urmiye cezaevinde Farık Muhammedi isimli bir tutuklunun virüsten hayatını kaybettiği, 5 kişinin de sağlık merkezlerine taşındığı ifade ediliyor.

KOMPLO TEORİLERİ

Son olarak “reformcu” gazete Etemad, İranlı yetkililer arasında virüsün kökenine dair polemik ortaya çıktığına dikkat çekti.

Bir çok İran medyasına göre Devrim Muhafızları Başkomutanı General Hüseyin Salami, “Önce Çin’e, sonra İran’a yayılan virüs Amerikalıların biyolojik bir saldırısının ürünü olabilir” dedi. General, “ABD bilmeliki, eğer bu virüsü onlar kurdularsa, kendi halkına dönecektir” diye ekledi.

Milletvekili ve parlamento ulusal güvenlik ve dışilişkiler komisyonu eski başkanı Alaaddin Borucerdi, bu teze şüpheyle yaklaşarak, hastalığın ABD ve İsrail’e de sıçradığını ifade etti.