Colville: Türkiye devlet olarak infazlardan sorumlu tutulabilir

BM İnsan Hakları Komiseri Sözcüsü Rupert Colville, Türk devletinin işgal saldırıları sırasında yaşanan infazlar ve katliamlara dikkat çekerek “Bunlar savaş suçu teşkil edebilir” dedi.

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Sözcüsü Rupert Colville, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik devam ettirdiği işgal saldırılarına ve sivilleri katletmesine dönük yeni bir açıklama daha yaptı.

‘SİVİLLER DOĞRUDAN HEDEF ALINDI’

“Türk devletinin askeri operasyonlarının başlamasından bugüne, hava, kara saldırıları ve keskin nişancıların ateşi nedeniyle birçok sivilin hayatını kaybettiğini tespit ettik” diyen Colville, “Şu ana kadar tespit ettiğimiz en kötü olay, bir Türk hava saldırısının bir araç konvoyuna çarpması sonucu 2 gazeteci ve en az 4 sivilin öldürüldüğü ve onlarca sivilin yaralandığına dair rapordur. Saldırının 13 Ekim Pazar günü Tel Temir- Ras el- Ain karayolu üzerinde gerçekleştiği bildirildi” diye ekledi.

Colville, şu bilgileri paylaştı: “Ayrıca 12 Ekim’de Türkiye’ye bağlı silahlı gruplara ait savaşçıların gerçekleştirdikleri infazları gösteren iki ayrı video ve olayın raporunu aldık. Hesekê-Menbic M4 karayolu üzerinde 3 Kürdü esir alan silahlı gruplar, esir aldığı kişileri infaz ederken, görüntüsünü çekiyor. Esirlerden sadece birinin askeri üniforma giydiği ortaya çıktı. Aynı gün, tanınmış bir Kürt kadın siyasetçi olan Hevrin Xelef’in aynı karayolunda, görünüşe göre aynı silahlı gruplar tarafından infaz edildiğinin raporunu aldık."

'SAVAŞ SUÇU VE TÜRK DEVLETİ SORUMLU'

Hem sivillerin hem de yakalanan savaşçıların korunması gerektiğini söyleyen Colvile, “Uluslararası insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca, yaşanan infazlar ciddi ihlallerdir ve bunlar bir savaş suçu anlamına gelebilir. Türkiye, bu gruplar üzerinde etkili bir kontrol gerçekleştirdiği veya bu ihlallerin gerçekleştiği operasyonları yürüttüğü sürece, kendisine bağlı silahlı grupların işlediği ihlallerden bir devlet olarak sorumlu tutulabilir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu iki ciddi ihlal hakkında bilgi toplamaya devam ettiklerini belirten Colvile, Türk makamlarını bu iki olayla ilgili tarafsız, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma başlatmaya çağırdı.

‘SİVİL ALTYAPILAR DA HEDEFLENİYOR’

Türk devletinin sivil altyapıları da hedef aldığını söyleyen BM İnsan Hakları Komiseri Sözcüsü Rupert Colville, “Düne kadar 5 sağlık merkezine yönelik saldırı raporu aldık. 12 Ekim’de Kürt Kızılay’ına (Heyva Sor) ait bir tıbbi nokta, bir hava saldırısı ile doğrudan hedef alındı. Yine elektrik hatları, su kaynakları ve fırınların dahil olmak üzere sivil altyapıya yönelik ciddi saldırı raporları da alıyoruz” diye ekledi.