Cezayirliler 4 Temmuz’da yeni cumhurbaşkanını seçecek

Cezayir’de milyonlarca kişinin sokaklara çıkarak, 20 yıllık Buteflika iktidarına son vermesi ardından, yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da yapılacağı açıklandı.

Cezayir’de yapılacak seçimlerde, seçilecek kişi 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika’nın yerine geçecek.

Mevcut durumda Buteflika’nın görevlerini, Senato başkanı Abdulkadir Bensalah yürütüyor.

Bensalah, yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da yapılmasını öngören bir kararnameyi imzaladı.

Buteflika, sokakların baskısı sonucu 2 Nisan günü istifasını sunmak zorunda kalmıştı. 82 yaşındaki Buteflika’nın, 2013’te geçirdiği beyin kanaması ardından halkla teması kesilmişti. 1999’da ülkenin başına geçen Buteflika iktidarına karşı 22 Şubat’tan bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi vardı. Her hafta milyonlarca kişi sokaklara çıkarak, Buteflika’nın gitmesi ve sistem değişikliği istedi.

Mevcut Cumhurbaşkanı vekili Bensalah, şeffaf bir seçim yapılacağını ve aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamaya rağmen sokaklar Bensalah’ı reddederek, Buteflika hükümranlığının bir temsilcisi olarak görüyor.

Cezayir ordusunun şefi general Ahmed Gaid Salah da seçim sürecinin şeffaf olmasını gözetecekleri sözünü verdi. Anayasal bir boşluk olmadığı iddiasında bulunan Gaid Salah, bu şekilde sistemin bir bütün olarak değiştirilmesi yönündeki talepleri kabul etmediği yönünde sinyal verdi. Gaid Salah ayrıca halkı rejim karşıtı eylemlere devam etmemeleri konusunda uyardı.

Salı günü, başkent Cezayir’de yapılan protesto eylemini polis ilk kez dağıtmaya kalkıştı. Eylemcilere karşı gaz bombaları ve tazyikli su kullanıldı.

Bir çok uzmana göre 4 Temmuz’daki seçimler, Cezayir halkı açısından gerçek bir değişimi temsil etmiyor. Zira 90 gün içerisinde halkın değişimi temsil edecek isimler öne çıkarmasının zor olduğu belirtiliyor.