Cezayir’de yüzbinler sokaklara çıktı

Cezayir’de rejim karşıtı Hirak hareketinin birinci yıl dönümünde yüz binlerce kişi sokaklara çıktı.

53’üncü Cuma eylemlerine, ülke genelinde yoğun bir katılım gerçekleşti. Önceki Cuma günlerine göre katılımın çok daha yüksek olduğu gözlendi.

Başkent Cezayir’deki eylem, halk isyanının sembolik merkezi olan Büyük Postane önünde gerçekleşti.

Çok sayıda yurttaş hareketi ve parti, eski sistemin yaşatılmasına karşı ve yeni bir Cumhuriyet’in temellerinin atılması için halk seferberliğine çağırmıştı.

Eylemciler, ikinci bir Cumhuriyet kurulmasını talep ederken, bu cumhuriyetin tüm özgürlükleri garanti altına alan demokratik ve sosyal olmasını istiyor.

Başkenti girişlerine Perşembe gününden itibaren kontrol noktaları kurularak, katılımın önünü kesilmeye çalışıldı ancak güvenlik güçleri engel olamadı.

Cezayir’de bir yıl önce 22 Şubat 2019’da beklenmedik ve ani bir halk hareketi ortaya çıktı. Adına “Hirak” yani “Hareket” denildi. Bu hareket bugün halen canlı. Her Cuma sokaklara çıkarak, mevcut sistemin tamamen değişmesini istiyor.

Protesto hareketinin başlamasında yaklaşık altı hafta sonra, 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika ve klanı iktidardan düşürüldü. Hemen ardından, ordu yönetime el koydu. Buteflika’nın sadık figürlerinden biri, Aralık ayındaki seçimlerde ülkenin başına geçti. Hirak, seçimleri reddetti ve engellemeye çalıştı ancak başarılı olamadı.Protesto hareketi açısından en önemli sonuçların başında, toplumdaki bilinçlenme geliyor. Başta kadınlar olmak üzere gençliğin öncülüğündeki bu hareket önemli bir toplumsal dönüşüm yarattı.

CUMHURBAŞKANINDAN TALEPLERİ YERİNE GETİRME SÖZÜ

Buteflika rejiminin eski sadık isimlerinden yeni Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Perşembe günü ulusal basına verdiği bir mülakatta, ülkenin “tamamen çöküşünü” engelleyen Hirak hareketini andı. Cumhurbaşkanı, tüm talepleri hayata geçirme sözü verdi.

22 ŞUBAT MANİFESTOSU

Perşembe günü yayınlanan ve Cuma günü dağıtılan “22 Şubat Manifestosu”nda Hirak hareketine yakın örgütler, eylemleri sürdüreceklerini bildirdi. Manifestoda, mevcut kurumlardan kopuş iradesi ve değişim sürecinin şu anki iktidara emanet edilmesinin reddi ifade edildi. Manifestoda ayrıca gazetecilere, aktivistlere ve eylemcilere yönelik baskıcı tedbirlere tepki gösterilerek, Cezayirlilerin “ülkelerinin şeffaf bir şekilde yönetilmesinden yana olduğu” vurgulandı.

Birinci yıldönümü vesilesiyle eylemlerin startı Herrata kentinde Pazar günü verilmiş, binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Buteflika’nın 2 Nisan’da iktidardan düşürülmesine yol açan eylemler de 16 Şubat 2019’da Herrata’da başlamıştı. Bu kent, başkent Cezayir’in 300 kilometre doğusunda yer alıyor. Bir yıl önce Herrata kentindeki eylemden bir kaç gün sonra da 22 Şubat’ta milyonlarca kişi tüm büyük kentlerde sokaklara inmiş ve toplumsal hareket Hirak doğmuştu.