Cezayir’de seçimler öncesi baskılar arttı

Uluslararası Af Örgütü, Cezayir’de 12 Aralık cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi eylemciler üzerindeki baskıların yoğunlaştığı tepkisinde bulundu.

Af Örgütü, “Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının başlamasından bu yana (17 Kasım), Cezayirli makamlar ifade ve toplanma özgürlüğüne karşı saldırılarını arttırdı” dedi.

Örgüt, “sistem değişikliği isteyen kadın ve erkek Cezayirlilere karşı çok sınırlı bir hoşgörü” gösterildiğini kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü, keyfi gözaltılar, barışçıl eylemlerin zor kullanarak dağıtılması, onlarca barışçıl eylemcinin hapsedilmesine tepki gösterdi.

içerisinde Cezayir İçişleri Bakanı Salahuddin Dahmun de cumhurbaşkanlığı seçimlerini reddeden halk hareketini hedef almış ve skandal ifadeler kullanmıştı. Dahmun, “Bugün, Cezayirlilerin bir kısmını, daha doğrusu sözde Cezayirli, ihanetçi, paralı asker ve eşcinsel olanları kullanan kolonyalist bir dününce var. Onları tanıyoruz” demişti.

12 Aralık’taki seçimlerde, Nisan ayında iktidardan düşürülen Abdulaziz Buteflika’nın yerine geçecek kişinin seçilmesi bekleniyor. Ancak halk hareketi (Hirak), Buteflika’yı düşürdükten sonra 1962’den beri iktidarda olan sistemin bir bütün olarak lağvedilmesini istiyor.

Hirak ve toplumun çok geniş bir kesimi cumhurbaşkanlığı seçimlerine karşı çıkarak, sistemi ayakta tutmak amacıyla yapıldığını düşünüyor. Seçimlerde sadece beş aday yarışıyor. Bunlar arasında eski başbakanlar Ali Benflis ve Abdulmecid Tebbun da var. Her ikisi de 70’li yaşlarda ve seçimlerin favorileri olarak görünüyor.