Cezayir’de protestolar dinmiyor, ordu sertleşti!

Cezayir’de iktidarı denetiminde bulunduran ordu, protesto eylemlerinin önüne geçmek için tutumunu sertleştirdi.

Sokakların tepkisine rağmen, cumhurbaşkanlığı için yeni bir tarih belirlendi. Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, diğer bölgelerden başkent Cezayir’deki eylemlere katılımları bundan böyle engelleyeceklerini söyledi.

Salih, “Ulusal jandarmaya talimatları verdim” dedi. Cezayir’de protesto eylemleri nedeniyle Abdulaziz Buteflika’nın 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmasından bu yana iktidar pratikte ordunun elinde bulunuyor.


Genelkurmay Başkanı, gözaltılar dahil olmak üzere daha sıkı bir uygulama isterken, eylemcileri taşıyan araçlara da el konulacağı ve sahiplerine ceza verileceği tehdidinde bulundu.

Başkentteki bir mahkeme ayrıca Perşembe günü eski gazeteci ve protesto eylemlerinde öne çıkanlardan biri olan Fodil Bumala’nın tutuklanmasına karar verdi. Bumala, “ulusal birliğe zar vermekle” suçlandı.

Bumala, son bir hafta içerisinde muhalefetten gözaltına alınan üçüncü önemli kişi oldu. 12 Eylül’de Kerim Tabu ve Salı günü de Samir Benlarbi tutuklanmıştı.

22 Şubat’ta başlayan protesto hareketinin başından bu yana her üç kişi, her hafta iktidar karşıtı eylemlerde yer aldı. Polis son haftalarda, Cuma eylemlerinden önce gözaltıları arttırdı. Gözlemcilere göre, ordu eylemlerin dinmesini bekliyordu ancak başarısız oldu.

22 Şubat’tan beri her hafta Cuma günü protesto eylemleri yapılıyor. Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor. Protestocular, mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.

Cumhurbaşkanı vekili Abdulkerim Binsalih, cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeni tarih olarak 12 Aralık’ı gösterdi. Daha önce 4 Temmuz’da belirlenen seçimler, aday çıkmaması ve halkın tepkisi nedeniyle ertelenmişti.