Butto’nun katli davasında Müşerref ‘firari’ ilan edildi

Pakistan’da 2007 yılında eski başbakanlardan Benazir Bhutto’nun katledilmesine ilişkin davada Dubai’ye kaçan eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ‘firari’ ilan edildi.

2007 yılında bir miting sırasında bombalı saldırıda öldürülen ülkenin ilk ve tek kadın Başbakanı Benazir Butto’yu kimlerin öldürttüğüne ilişkin davada ilk karar verildi. Mahkeme, 2016 yılında ‘tedavi amacıyla’ Dubai’ye giden Pervez Müşerref’in durumunun şaibeli olduğuna hükmetti.

Davada, Butto’nun ölümüne yol açan canlı bombayla bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklu olan 5 şüphelinin ise suçsuz olduğuna karar verildi. Ancak Müşerref’in ülkeye geri dönmemesi nedeniyle ‘firari’ olduğuna hükmeden mahkeme, Müşerref’in mal varlığına el konulmasına karar verdi.

Geçtiğimiz yıl mart ayında tedavi göreceği iddiasıyla Dubai’ye giden Pervez Müşerref, Benazir Butto’nun öldürülmesine ilişkin davada hakkındaki iddialara cevap vermek için ülkeye geri döneceğini söylemişti. Ancak Müşerref o tarihten bu yana ülkesine geri dönmedi.

Eski Pakistan başbakanlarından Benazir Butto, 8 Ocak 2008’de yapılan genel seçimlerde adaylığını koyarak siyasete geri dönmüştü. Butto’nun 27 Aralık 2007’de öldürülmesinden dönemin Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in sorumlu tutulmasına gerekçe olarak ise, eski başbakanın güvenliğini yeterli düzeyde sağlamaması gösteriliyor.

Annesi İsfahan Kürtlerinden olan Benazir Butto’nun cumhurbaşkanı olan babası Zülfikar Ali Butto ise, 1977 yılında Muhammed Ziya ül Haq’ın komutanlığında Pakistan ordusunca  düzenlenen askeri darbe sonrasında idam edilmişti.