Burkina Faso’da bir günde 170 kişi ‘infaz’ edildi

Askerlerin yönetimindeki Burkina Faso'nun kuzeyinde bir günde üç köyünde katliam yaşandı, yaklaşık 170 kişi infaz edildi. Ayrıca bir cami ve bir kilisede de katliamlar yaşandı ancak bilançosu henüz açıklanmadı.

Kuzeydeki Ouahigouya Cumhuriyet Savcısı Aly Benjamin Coulibaly, Pazar günü yaptığı açıklamada, 25 Şubat'ta Kuzey bölgesinin Yatenga vilayetindeki Komsilga, Nodin ve Soroe köylerin katliamlar yapıldığı yönünde bilgilendirildiğini ifade etti.

Savcı, faillerin kim olduğunu belirtmeden, yaklaşık 170 kişinin infaz edildiğini belirtirken, ayrıca yaralıların olduğu ve maddi hasarların yaşandığı bilgisini verdi.

Savcı, "bu olaylarla ilgili unsurlara ya da bilgilere sahip olabilecek herkese, bunları savcılığa ve/veya polise iletmeleri için" çağrıda bulundu.

Ayrıca bir müfettiş ekibinin 29 Şubat'ta "gerekli tüm gözlemleri yapmak ve tüm kanıtları toplamak" üzere ilgili köyleri ziyaret ettiği belirtildi.

AFP'nin ulaştığı yerel sakinler, kurbanlar arasında onlarca kadın ve küçük çocuğun bulunduğunu belirtti.

Güvenlik ve yerel kaynaklar AFP'ye kuzeydeki üç köye yapılan bu saldırıların dışında aynı gün Natiaboani'de (doğu) bir camiye ve Essakane köyünde (kuzey) bir kiliseye saldırılar yapıldığın ve "onlarca kişinin öldürüldüğünü" kaydetti. Bu saldırılarla ilgili resmi bir rakam açıklanmadı.

2022'de iktidarı zorla ele geçiren ordu tarafından yönetilen Burkina Faso’da, 2015'ten bu yana El Kaide ve DAİŞ çetelerine bağlı silahlı gruplara atfedilen saldırılar ile silahlı kuvvetler ve destek gruplarının neden olduğu şiddet olaylarında yaklaşık 20 bin kişi öldü, iki milyondan fazla kişi yerlerinden edildi.

Dünya genelindeki çatışmaların kurbanlarını kayıt altına alan bir kuruluş olan Acled'e göre sadece ocak ayında 439 kişi bu şiddet olaylarında hayatını kaybetti.