Britanya’da Brexit çıkmazı sürüyor

Brexit’in nasıl gerçekleşeceği belirsizliğini koruyan Büyük Britanya’da yeni bir referandum yapılmasına yönelik baskılar, “ülkedeki bölünmüşlüğü arttırır” teziyle savuşturulmaya çalışılıyor.

Mart ayı sonu için planlanan Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı, yani Brexit’in gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor.

Başbakan Theresa May’in Avam Kamarası’nda çoğunluğu yakalamayacağı endişesiyle bu ayın ortalarına ertelediği oylama öncesinde, yeni bir referandum baskısı da artıyor. May’in AB ile müzakere ettiği anlaşmanın geçmemesi halinde ülkenin ekonomik ve Kuzey İrlanda sınırı üzerinden siyasi olarak zorlanacağı endişesi hakim.

YENİ REFERANDUM BASKISI

Brexit’in AB ile anlaşma halinde gerçekleşmemesi ihtimali ve her halükarda ülkenin ekonomisine etkisi nedeniyle yeni bir referandum isteyenlerin baskısı artıyor.

Son olarak 1997-2009 yılları arasında başbakanlık görevini yürüten Tony Blair’den yeni bir referandum çağrısı gelmişti. Blair gibi birçok kesimden siyasetçinin bu yönlü baskısına rağmen Başbakan Theresa May, yeni referandum seçeneğine karşı direnmeye devam ediyor.

BREXİT BAKANI: İKİNCİ REFERANDUM BÖLÜNMEYİ ARTTIRIR

Yeni Brexit referandumu taleplerine karşı Başbakan May’in koruduğu tavrına, Brexit Bakanı Stephen Barclay’dan da destek geldi.

Ülkede Brexit etrafındaki ‘bölünmeye’ dikkat çeken Barclay, yeni bir referandumun var olan bölünmeyi daha da arttıracağı uyarısında bulundu.

Almanya’dan Die Welt gazetesine konuşan Barclay, “Büyük Britanya’daki mevcut bölünmüşlük düzeyi, yeni bir oylamanın yol açacağı gerginliklerin yanında daha hafif kalacaktır. Bu, ulusumuzu daha fazla bölecektir” dedi.