Britanya da İran’ın nükleer vaatlerine inanmıyor

İran üzerinde nükleer program iddiası üzerinden baskılar devam ederken, Britanya Tahran’ın niyetleri konusunda çekincelerinin her zaman olduğunu iddia etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İran’ın nükleer programlarını 2015 yılından sonra da devam ettirdiği ve gizli belgeleri koruduğu ardından bir açıklama da Britanya’dan geldi.

Britanya hükümeti adına açıklama yapan bir sözcü, ülkesinin İran’ın nükleer programı konusunda hiçbir zaman ‘saf olmadıklarını’ söyledi. İran’ın nükleer programını sonlandırmadığına dair şüpheleri paylaşan sözcü, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından yapılacak kontrollerin öneminin altını çizdi.

Hükümet sözcüsü, 2015 yılında İran’la imzalanan anlaşmaya sadık kalınıp kalınmadığının ve İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlı olup olmadığının bağımsız bir şekilde tespitinin gerekli olduğunu vurguladı.

İran’la ABD, Britanya, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’nın imzaladığı 2015 Nükleer Anlaşması, nükleer tesislerinin uluslararası denetime açılması şartıyla İran’a yönelik yaptırımları kaldırıyor. Ancak yeni ABD Başkanı Donald Trump, bu anlaşmayı kabul etmiyor.