Brezilya seçimleri: Lula ilk turda seçilebilir

Brezilya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bugünkü ilk turu için 156 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Anketler, solcu aday Luiz Inacio Lula da Silva’nın ilk turda kazanabileceğine işaret ediyor.

Cumartesi günü yayınlanan Datafolha anketi, solcu aday Luiz Inacio Lula da Silva’nın aşırı sağcı rakibi Jair Bolsonaro karşısında oyların yüzde 50’sini alabileceğine işaret ediyor.

Bir adayın ilk turda seçilebilmesi ve 30 Ekim’de öngörülen ikinci turdan kaçınmak için yüzde 50 eşiğine ulaşması gerekiyor.

Aynı anket, kadın ve doğa düşmanı politikaları ile de tepki toplayan Bolonaro’nun oyların yüzde 36’sını alacağını gösteriyor.

Ipec isimli enstitü tarafından yapılan ankete göre de Lula geçerli oyların yüzde 51’ini, Bolsonarı ise yüzde 37’sini alacak.

Anketlerdeki gibi bir sonuç, yolsuzluk iddiasıyla hakkında 4 yıl hapis cezası verilen Lula’nın geri dönüşü olacak. Ancak seçimler ikinci tura kalırsa,  Bolsonaro’nun seçmenleri yeniden harekete geçirebileceğinden endişe ediliyor.

İşçi Partisi’nin başkanı Lula, merkez sağa kadar 10 partiden oluşan geniş bir koalisyon kurmay başlardı.

Lula ayrıca kadınlar, gençler ve dezavantajlı sınıfların geniş bir oyuna güveniyor.

Bolsonaro ise Liberal Parti etiketi altında evanjeliklerin, tarım ticareti ve silah yanlısı lobiler ile daha çekinceli görünen işverenlerin desteğine güveniyor.

Brezilyalılar yeni cumhurbaşkanından, 30 milyon kişinin ağır etkilendiği açlıkla, enflasyonla, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele bekliyor.

Lula, açlığa karşı herkes için “et” ve “faşizme karşı demokrasi” vaadinde bulunuyor.