Brezilya’da şiddetli yağışlar: En az 30 ölü

Brezilya’nın güney doğusundaki Minas Gerais eyaletini Perşembe gününden beri vuran şiddetli fırtına en az 30 kişinin ölümüne neden oldu.

Sivil Savunma tarafından yapılan açıklamaya göre, yer yer rekor düzeyde yağmur yağarken, önemli su baskınları ve toprak kaymalarına yol açtı.

Şiddetli fırtınada en az 30 kişinin öldüğü, 17 kişinin kaybolduğu bildirildi. Kötü hava koşullarında 7 kişinin de yaralandığı ve 300 bini aşkın kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı belirtildi. Toplamda 30 dolayında kentin kötü hava koşullarından etkilendiği bilgisi verildi.

Hayatın kaybedenlerin, toprak kaymaları ya da su baskınları ve benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle evlerin yıkılmasının kurbanı oldukları belirtildi.

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, 24 saat içerisinde yaşanan yağışların, 110 yıl önce ölçümlerin başlamasından bu yana en önemli yağışlar olduğuna dikkat çekti. Perşembe saat 09.00 ile Cuma günü saat 09.00 arasında Minas Gerais eyaletinin başkenti Belo Horizonte’ye 171,8 milimetre yağış düştüğü kaydedildi.

Yetkililer Pazar günü yağış yoğunluğunu azaldığını bildirmekle birlikte, Belo Horizonte bölgesindeki dokuz kentte toprak kayması riskinin devam ettiği uyarısında bulundu.

Kötü hava koşulları, aynı eyaletteki Brumadinho maden barajının yıkılmasının birinci yıldönümüne denk geldi. Geçen yıl 25 Ocak’ta yaşanan felakette, 12 milyon metreküp atık seli 211 kişinin ölümüne, 95 kişinin kaybolmasına yol açmıştı. Kurbanların çoğu, dünyanın en büyük demir minerali üreticisi Vale’ye ait Corrego do Feijao maden ocağı çalışanlarından oluşuyordu.