Brezilya’da şiddetli fırtına: En az 12 ölü

Brezilya'nın güneydoğusunu vuran şiddetli fırtına, özellikle Rio de Janeiro eyaletinde trajik sonuçlara yol açtı, en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Rio de Janeiro eyaletinde Cuma gecesinden bu yana kötü hava koşullarının etkisiyle Petropolis, Teresópolis, Santa Cruz da Serra ve Arraial do Cabo kasabalarında toplam 8 ölüm kaydedildi. Ayrıca, komşu Espirito Santo eyaletinde de 4 kişi hayatını kaybetti ve 7 kişi kayıp olarak bildirildi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, fırtınanın binlerce kişiyi evsiz bıraktığını belirterek, "Bu tür trajedilerin iklim değişikliğiyle birlikte arttığını" ifade etti. 

Devlet Başkanı Lula, geçmişte yaşanan benzer trajedilerin ardından alınan derslerin önemine vurgu yaparak, hükümetin yerel makamlarla birlikte çalışarak sellerin yol açtığı hasarı önlemek ve onarmak için çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Espírito Santo eyaleti valisi Renato Casagrande, Rio'nun kuzeyindeki Mimoso do Sul kasabasında "kaotik bir durum" yaşandığını ve kötü hava koşullarının olası kurbanlarının sayısının henüz tespit edilemediğini açıkladı. 

Şehirde sular altında kalan mahallelerin havadan çekilen görüntüleri, felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Kurtarma ekipleri, sağanak yağmur altında, toprak kayması riski devam eden Petropolis kasabasında aralıksız çalışmalarını sürdürdü. 

Hükümet ve kurtarma güçleri, acil durum komitesi aracılığıyla bölgeye destek sağlarken, Cuma gününden bu yana yaklaşık 90 kişinin kurtarıldığı bildirildi. 

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü (Inmet) meteorologları, fırtınanın hafta ortasında Rio Grande do Sul'da başlayıp, ardından Sao Paulo ve Rio'ya yayıldığını ve Espírito Santo'ya ulaştığını belirtti. Fırtına, bölgede şiddetli yağışlar ve sıcak hava dalgasının etkisiyle yaşanan zorlu koşulları daha da ağırlaştırdı.