Brezilya’da sel felaketleri ve toprak kaymalarında en az 25 ölü

Brezilya’nın güneydoğusunda yaşanan sel felaketleri ve toprak kaymalarında yeni bilançoya göre en az 25 kişi öldü. Sular çekilirken, çalışmalar halen aralıksız sürüyor.

İklim değişikliğinin etkilerini yaşayan Brezilya, tekrarlanan doğal afetlerle boğuşuyor.

Espirito Santo Eyaleti Valisi Renato Casagrande yaşanan durumu “kaotik” olarak nitelendirdi. 

Sivil savunma yetkililerinden yapılan açıklamaya göre eyaletteki ölü sayısının 17’ye yükseldiğini bildirdi. 

Renato Casagrande, sosyal ağlarda yayınlanan bir röportajda, eyalette en kötü etkilenen Mimoso do Sul kasabasında birkaç evin çökmesinin ardından "cesetlerin bulunduğunu" söyledi.

Valisi 5 bin 200 kişinin tahliye edildiği Bom Jesus do Norte ve Apiacá gibi şiddetli yağmurdan etkilenen kasabalarda "savaş benzeri" sahnelerin olduğunu belirtti. 

Ancak Pazar günü, neredeyse hiç yağmur yağmayan bir gecenin ardından su seviyesinin düşmesi, kurtarma görevlilerinin daha önce erişilemeyen bölgelere ulaşmasına olanak sağladı.

Devrilen arabalar, şilteler, koltuklar ve ev aletleri Mimoso do Sul ve bölgedeki diğer kasabaların sokaklarında enkaz dağları oluşturdu.

Mimoso do Sul'un Cumartesi günü çekilen ve itfaiye tarafından yayınlanan havadan görüntüleri, kasabanın tüm bölgelerinin su altında olduğunu ve sadece evlerin çatılarının göründüğünü gösterdi. 

Yetkililere göre fırtına Cuma ve Cumartesi günleri arasında komşu Rio de Janeiro eyaletinde çoğu dağlık bölgede meydana gelen toprak kaymaları sonucu olmak üzere 8 kişinin ölümüne neden oldu.

Bölgesel hükümet, eyalet başkentine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Petrópolis'te bir ev ve küçük bir binanın çökmesi sonucu dört kişinin öldüğünü doğruladı. 

Şubat 2022'de bir fırtınanın 241 kişinin ölümüne yol açtığı bu turistik kasabanın sakinleri Pazar günü de toprak kayması korkusu yaşamaya devam etti.