Brezilya’da Lula’nın talebine yargıdan ret

Brezilya’nın eski devlet başkanı Lula da Silva’ya yönelik verilen hapis cezasına yönelik yapılan itiraz da reddedilirken, Lula’ya ilişkin kesin karar Yüksek Mahkeme’ye kaldı.

2003 yılı başından 2011 yılına kadar devlet başkanlığı görevini yürüten sosyalist Lula da Silva’ya yönelik yolsuzluk iddialarıyla verilen cezalarına yönelik temyiz başvusuru reddedildi.

Lula da Silva’nın avukatlarının yaptığı başvurunun reddedilmesiyle gözler 4 Nisan’da Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin vereceği karara çevrildi. Lula’nın avukatları, eski devlet başkanının hapis cezasını çekmeden önce tüm temyiz aşamalarından geçmesi gerektiğini savunmuş ve bu yönlü bir karar çıkması için başvurmuşlardı.

Ancak Yüksek Mahkeme’nin vereceği kararın halen önümüzdeki Brezilya’daki en popüler siyasetçi olan Lula’nın önümüzdeki başkanlık seçimlerine katılmasına etki etmeyeceği biliniyor. Zira bir inşaat şirketinden rüşvet olarak apartman dairesi aldığı iddiasıyla aldığı 12 yıl hapis cezası ve hakkında devam eden diğer davalar nedeniyle seçime katılması mümkün değil.

Lula, üyesi olduğu İşçi Partisi (PT) tarafından Ekim ayında yapılacak başkanlık seçimlerine aday gösterilmişti. Anketler, aynı zamanda yapılacak Kongre seçimlerinde de PT ve diğer sol partilerin kazanacağını gösteriyor.

Lula da Silva’dan sonra başkanlık koltuğuna oturan Dilma Rousseff de, sağ ve merkez sağ Senato üyelerinin oylarıyla ‘yolsuzluk’ ve ‘kamu hesaplarında hile yapma’ gibi suçlamalarla 2016’da görevinden alınmıştı. Sol partiler, birçok kamu şirketinin de bulaştığı yolsuzlukların sağ partiler tarafından iktidarın ele geçirilmesi için kullanıldığını ve ‘yargı darbesi’ yapıldığını savunuyor.